ПОТЕПЛІННЯ.Виноробна галузь стає однією з жертв глобального потепління. Через кліматичні зміни безповоротно змінюється якість винограду, а відтак і смак знаменитих сортів вина європейських виноградників, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на  веб-ресурс Ynet.

Збільшення середньої температури на два-три градуси вже позначилося на виноградниках  французької  провінції Шампань. Плоди тут дозрівають на два тижні раніше, а, головне, у них збільшується кількість цукру. Це веде до змін у процесі бродіння і позначається на ароматі готового вина. З такими самими проблемами стикаються іспанські винороби та виробники знаменитого португальського портвейну.

Фахівці визнають, що глобальне потепління має і свої переваги: наприклад, теоретично, дозволяє розпочати облаштовувати виноградники в тих районах, де раніше лоза не встигала приносити зрілі плоди.