СПІЛЬНИЙ ПРОСТІР 

З кожним роком нове свято в Україні набуває дедалі більшої популярності

Цими вихідними на Хрещатику розгорнулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Європи. Великий інтерес у киян та гостей міста традиційно викликало так зване Європейське містечко, в якому кожна з країн-учасниць була представлена тематичним наметом. Таким чином усі бажаючі могли ознайомитися з традиціями країн-членів ЄС та обговорити нагальні проблеми євроінтеграції і подискутувати з приводу введення безвізового режиму з Євросоюзом для українців.

На урочистій церемонії відкриття свята були присутні міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, голова КМДА Олександр Попов, Глава Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, депутати Європарламенту та посли держав-членів ЄС, повідомляє Укрінформ. Вона була розпочата відеозверненнями Президента Віктора Януковича та Верховного представника ЄС з міжнародних справ та безпекової політики Кетрін Ештон. "Об'єднана Європа для нас - стратегічний партнер", - заявив Віктор Янукович, вітаючи українців з Днем Європи. За його словами, це парт?нерство поступово переростає у взаємну інтеграцію, повідомляє прес-служба Президента. "Цього року ми перегортаємо нову сторінку у відносинах і відчиняємо двері до Об'єднаної Європи, - сказав глава держави. Віктор Янукович висловив переконання, що у недалекій перспективі візо вий режим між Україною та країнами ЄС буде скасовано. "Я вірю, цей рік принесе нам нові досягнення на європейському шляху", - сказав він.

Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко нагадав присутнім, що День Європи відзначається у нашій країні дев'ятий рік поспіль, і вже за цей час видно, наскільки змінилися Київ і сама Україна. "Наша держава і Європа мають спільні ідеали та цінності, бажання долучитися до високих життєвих стандартів для громадян та увійти в простір стабільності та процвітання, - сказав на церемонії відкриття головний дипломат країни. - Потреба у зближенні - обопільна, адже Україні потрібен ЄС, а Євросоюзу потрібна Україна - заможна і стабільна".

У свою чергу Жозе Мануель Пінту Тейшейра відзначив, що святкування Дня Європи свідчить про те, що Україна розділяє європейські цінності. "Я сподіваюся, що святкування такого дійства відбуватиметься ко?жен рік, і це сприятиме зближенню України та ЄС", - підкреслив він. А Олександр Попов запевнив присутніх, що керівництво столиці робить усе для того, щоб Київ став однією з провідних столиць Європи.

По завершенні офіційної церемонії у небо випустили жовто-блакитні повітряні кульки, після чого на Майдані Незалежності почався концерт дитячих творчих колективів.

З нагоди свята у Києві відбувся також Європейський парад, участь у якому взяло майже 300 бажаючих. Вони пройшли від Бессарабської площі до рогу вулиці Прорізної та Хрещатика. Центральною вулицею міста пройшли духовий оркестр, дитячі танцювальні колективи, молодь з прапорами європейських країн. Учасники акції скандували: "Україна - це Європа". Святкові заходи до Дня Європи відбулися і в регіонах України.