ПЕРЕГОВОРИ

Микола Азаров провів зустрічі з колегами, які брали участь в чорнобильських заходах у Києві.
Чергове засідання українсько-бельгійського Міжурядового змішаного комітету з торговельно-економічного та фінансового співробітництва відбудеться у травні. Такої домовленості досягли глави урядів України і Королівства Бельгія Микола Азаров та Ів Летерм.

Прем'єр-міністр України поінформував про економічну ситуацію в нашій державі та кроки уряду для поліпшення інвестиційної привабливості: "Ми пропонуємо бельгійським компаніям брати активну учать у розвитку економіки України". Микола Азаров відзначив необхідність у стислі строки досягти домовленостей щодо підписання "дорожньої карти" розвитку двосторонніх відносин між Україною та Бельгією і регіонами наших країн на період 2011-2012 рр.

Глава українського уряду також звернувся до бельгійського Прем'єра з проханням допомогти Україні знайти компроміс у переговорах з ЄС щодо створення зони вільної торгівлі. "Для нас це стратегічний шлях: і укладання Угоди про асоціацію з ЄС, і введення безвізового режиму. Але є й економічні інтереси. Тож я просив би Бельгію, як одного з дуже важливих учасників ЄС, допомогти Україні досягти такого компромісу", - сказав Микола Азаров.

У свою чергу, Прем'єр-міністр Бельгії зазначив, що вважає Україну стратегічно вигідним партнером для Європейського Союзу: "Ми високо цінуємо ваші зусилля щодо стабілізації ситуації в країні та проведення реформ". Він додав, що Бельгія під час головування в ЄС доклала значних зусиль, щоб представити Україну "як країну-партнера Європейського Союзу, з якою необхідно мати справу і яку всі поважають".

А під час зустрічі Миколи Азарова з Прем'єр-міністром Литовської Республі-ки Андрюсом Кубілюсом йшлося про необхідність збільшення обсягів взаємної торгівлі та проведення спільного бізнес-форуму. Глава українського уряду відзначив позитивну динаміку в розвитку двосторонньої торгівлі, підкресливши, що в 2010 році товарообіг між країнами зріс на 50%. Також, як було заявлено, Литва зацікавлена у збільшенні поставок електроенергії з України та розвитку проекту швидкісного залізничного сполучення "Вікінг".

Крім того, співбесідники обговорили переговорний процес зі створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. "Ми зацікавлені, щоб переговори відбувалися якомога ефективніше, зближення України та Європейського Союзу ми вважаємо однією зі своїх стратегічних цілей", - наголосив Андрюс Кубілюс.