ПЕРСПЕКТИВА

Переговори про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС мають завершитися до літа

Акції протесту, які проходили в 2010 році, є найкращою ілюстрацією демократичного розвитку України. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з комісаром Європейської Комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

"Необхідні й важкі реформи не додали популярності владі і дозволяли опозиції підвищити свій рейтинг, однак цього не сталося. Опозиція - не змогла запропонувати суспільству конструктивної альтернативи, нових ідей, а тому їх акції не дістали помітної підтримки у громадян", - наголосив Микола Азаров.

А от уряд активізує діяльність задля подальшого розвитку держави. Зокрема, переговори з Росією та Європейським Союзом про модернізацію вітчизняної газотранспортної системи. Розглядатимуться питання постачання й транзиту газу. "Всі повинні рахуватися з тим, що Росія видобуває газ, ЄС споживає, а Україна забезпечує його доставку до споживачів", - вважає Прем'єр.

Зі своїм співрозмовником він поділився деякими результатами економічної діяльності у минулому році. Говорив Микола Азаров і про позитивні зміни бізнес-клімату: "З першого січня діє податок на прибуток на 2% менший, ніж торік - 23%. І на 1% - до 19% знижений податок на додану вартість. Також діє норма, яка стимулює прискорену амортизацію основних фондів та інвестиції у модернізацію виробництва".

Тож Європейська бізнес-асоціація позитивно оцінює такі зміни, заявив Штефан Фюле. За його словами, представники європейського бізнесу високо цінують особисті зустрічі Прем'єр-міністра з ними та розраховують на продовження такого продуктивного діалогу з українською владою, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

У свою чергу Брюссель має великий оптимізм щодо завершення переговорів про створення зони вільної торгівлі до літа цього року. Це в принципі можливо, бо обидві сторони зможуть продемонструвати ту ж саму динаміку переговорів і співпраці, що і під час жовтневого раунду переговорів, наголосив єврокомісар.

Микола Азаров підкреслив, що оскільки перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв став ще й міністром економічного розвитку і торгівлі, то переговорний процес виведено на вищий рівень. Тим більше, що йому поставлено завдання завершити переговори саме у зазначені терміни.

Тож абсолютно логічним стало запрошення відвідати Брюссель, передане Андрію Клюєву у ході цієї зустрічі.

***

На спільній з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком прес-конференції Штефан Фюле застеріг українську владу від застосування кримінального законодавства в політичних цілях. Бо у XXІ столітті демократична влада не може існувати без незалежної судової влади і незалежних ЗМІ.

За його словами, в інтересах України мати сильну і конструктивну опозицію. Особливо це стосується європейської інтеграції, повідомляє УНІАН.

Його думку продовжив і український міністр: "Ми виходимо з того, що європейська інтеграція - це та ідея, яка має об'єднувати все українське суспільство".

Тому Україна і ЄС налаштовані завершити переговори з укладання Угоди про асоціацію впродовж цього року, переконаний Штефан Фюле. Слід також зосередити зусилля на у впровадженні плану дій з лібералізації візового режиму. "Зараз дуже багато залежить від української сторони у впровадженні необхідних реформ і досягненні відповідних орієнтирів. ЄС продовжить підтримувати Україну у виконанні цього завдання", - сказав він.

Україна також має досягти справжнього прогресу у поліпшенні інвестиційного клімату, бо ЄС стурбований багатьма перешкодами, які існують перед підприємствами в Україні, зокрема, надмірною бюрократією.