ЕКОНОМІЧНА ПЕРСПЕКТИВА

Київ і Пекін підписали угоду про створення Міжурядової комісії зі співробітництва та провели її перше засідання. Підписанням цього документа перший віце-прем'єр-міністр -міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв та віце-прем`єр-міністр Держради Китайської Народної Республіки Чжан Децзян створили підгрунтя для ефективного розвитку економічних відносин між нашими країнами. По завершенню засідання комісії Андрій Клюєв підкреслив, що її робота буде спрямована на зміцнення та розширення двостороннього співробітництва. Крім того, у ході засідання сторони розглянули питання, пов'язані з підготовкою візиту в Україну глави КНР Ху Цзіньтао.

"Ми розглядаємо Китай як одного з найважливіших економічних партнерів України в Південно-Східній Азії, а наше різнопланове співробітництво - один із пріоритетних напрямків зовнішньоекономічної політики нашої держави, -зазначив Андрій Клюєв. - Співпраця у торговельно-економічній, науково-технічній, культурній, космічній, сільськогосподарській та освітній сферах може бути вигідною для обох країн".

У свою чергу, Чжан Децзян відзначив високий рівень уже існуючих економічних відносин, зауваживши, що у 2010 році товарооборот між Україною і Китаєм перевищив 7,7 млрд дол., а до 2012 року цей показник може зрости до 10 млрд дол.

Зважаючи на те, що в Україні спостерігається позитивна динаміка економічного розвитку, Чжан Децзян вважає за доцільне поліпшити структуру двосторонньої торгівлі через співпрацю між конкурентоздатними галузями наших держав. Окрім цього, Китай вже включив Україну до переліку держав, щодо яких діють пільги з експортно-імпортних операцій. "Ми заохочуємо китайські компанії імпортувати конкурентоспроможні товари та продукцію з України й далі підтримуватимемо експорт в Україну комплектного обладнання", - сказав віце-прем`єр КНР. Необхідно стимулювати експорт в Україну китайського телекомунікаційного обладнання, автомобілів, гірничовидобувної техніки, а також продукції текстильної промисловості.

Чжан Децзян закликав український уряд зняти заборону на ввезення з Китаю жуйних тварин та м'ясної продукції з них, яка свого часу була введена через епідеміологічну ситуацію у КНР. Крім того, китайський урядовець висловив зацікавленість у збільшенні імпорту з України продукції машинобудування та хімічної промисловості.

У цілому, співголови комісії дійшли згоди у тому, що Україні та Китаю потрібно реалізовувати потенціал, налагоджувати прямі контакти та активно зміцнювати співробітництво ще й у інвестиційній та освітній сферах. До речі, Пекін підтримуватиме вивчення китайської мови в Україні і пообіцяв надати для цього викладачів та навчальні матеріали.

По завершенню засідання Андрій Клюєв та Чжан Децзян поставили підписи на Протоколі Першого спільного засідання Міжурядової комісії зі співробітництва між Україною та Китаєм. У присутності урядовців також було підписано вісім міжгалузевих документів. Цього ж дня Андрій Клюєв та Чжан Децзян взяли участь у відкритті першого засідання українсько-китайської ділової ради.