ОФІЦІЙНО. Більш як половина населення держави причетна до освітянських проблем, констатував міністр освіти, науки, молоді і спорту Дмитро Табачник на відеоконференції з представниками областей. Він нагадав, що 1 вересня за парти сіли 4,2 мільйона школярів і 2 мільйони студентів. На його думку, навчальний рік розпочався організованіше, ніж попередні. Зокрема вперше виконано до 1 вересня державне замовлення на виготовлення підручників для одинадцятикласників. Дітям повернуто 422 дошкільних навчальних заклади. Створення навчально-виховних комплексів сприяло збереженню малокомплектних шкіл і зменшенню витрат на утримання навчальних закладів.

Водночас міністр звернув увагу, що не всі керівники подали достовірну інформацію про готовність до 1 вересня. За паперову, а не реальну готовність окремих посадовців рекомендовано звільнити з роботи. Найближчим часом, поставив завдання міністр, треба завершити капітальні ремонти і забезпечити готовність котелень, а також підвезення палива. При цьому зауважив, що уряд розробляє програму енергозбереження і газозаміщення. Наступного року нею буде охоплено 2,5-3 тисячі шкіл.

Дмитро Табачник рекомендував педагогам переймати досвід Дніпропетровської області щодо створення інформаційного порталу по управлінню освітою.

Позитивно відреагував міністр на пропозицію львів’ян організувати за державною програмою здобуття другої фахової освіти працівниками дитячих садочків. У цій області гостро постала проблема їхнього кадрового забезпечення. Слушною вважає міністр пропозицію й про те, щоб нормативи на утримання дошкільних установ зробити захищеною статтею. Без цього у Львівській області окремі сільські ради «перекидають» дитячі гроші на інші потреби. А от у Самборі хотіли об’єднати і закрити чотири позашкільні навчальні заклади.

— Прошу всіх, — наголосив міністр, — не робити цього. Руйнувати легко, а хто потім відновлюватиме!?

Окремою темою був стан вищих навчальних закладів. Вступна кампанія, за словами міністра, пройшла успішно. Але сьогодні гостро стоїть питання про підготовку правил прийому на наступний рік. Найближчими днями міністерство запропонує державні умови прийому, а керівники вищих навчальних закладів мають подбати про правила прийому. Міністр хоче бачити їх стабільними й прозорими і вітає пропозиції громадських організацій про підвищення прохідного бала з профільної дисципліни до 160.

Міністр закликав учасників відеоконференції бережно ставитись до педагогічних кадрів. У державі дві проблеми: старіння педагогів і працевлаштування молодих. Якимось директивним актом їх не розв’язати. У кожному конкретному випадку треба забезпечувати індивідуальний підхід.