НЕ СХОВАЛИСЯ

Президент Білорусі заявив про розкриття теракту у мінському метро, де постраждала й українка

Білоруським чекістам і міліції знадобилася лише доба, щоб провести операцію з пошуку і затримання підозрюваних у вибуху на станції столичного метрополітену. Як зазначив Олександр Лукашенко, затримані "без шуму і тріску" вже визнали свою провину. Вони також зізнались в причетності до попередніх вибухів у цій країні: 2008 року в Мінську під час святкування Дня незалежності та раніше у Вітебську.

Привідкривши таємницю слідства, білоруський президент поінформував, що виконавці теракту, виявляється, трудилися на місцевих підприємствах, хто токарем, хто електриком. І подивувався: як найближче оточення не помітило аномальних відхилень у їхній поведінці (психіатрична експертиза вже визнала підозрюваних осудними)?!

До речі, президент Білорусі доручив правоохоронним органам країни знайти і замовників теракту. У зв'язку з цим він пропонує допитати окремих опозиційних політиків, які, за його словами, виголошували певні заяви, звинувачуючи, зокрема, й чинну владу.

Цікаво, що вибуховий пристрій, задіяний на станції "Жовтнева", за словами голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева, не мав аналогів. У ньому нібито застосовано особливу вибухову речовину, що становить великий інтерес навіть для експертів. Дивно, як його могли виготовити такі непрофесіонали?

За офіційними даними, на сьогодні в лікарнях білоруської столиці перебуває понад півтори сотні людей, з них майже тридцять чоловік у важкому стані. Наразі відомо про одну потерпілу українку. Дев'ятнадцятирічна Маргарита Слободян, яка має право на постійне проживання в Білорусі, вже переведена з реанімації у відділення екстреної хірургії, її стан задовільний, повідомили в посольстві України в Республіці Білорусь і запевнили, що надають нашій співгромадянці необхідну допомогу.

Роботу мінського метрополітену вчора повністю відновили. Щоправда, на станціях певний час залишатимуться металодетектори.
 

Оксана ГОЛОВКО