АРТЕФАКТ

Унікальна знахідка  Х століття має підтвердити  історичну  гіпотезу про загибель князя Святослава у битві з печенігами  на Хортиці

Офіційна версія здобуття цього експонату Музеєм запорозького козацтва  схожа на легенду. За словами  генерального директора  Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, заіржавілий металевий виріб випадково виловив із Дніпра місцевий рибалка на звичайнісінький спінінг. Мовляв,  на гачок замість карася попався… меч.

За зовнішніми ознаками він схожий на ті  п’ять мечів, що були знайдені побіля Хортиці при будівництві Дніпрогесу у 1928 році. До слова, тодішня знахідка  археологів  стала  хоч і непрямим, та все ж підтвердженням  історичної гіпотези про загибель князя Святослава Ігоровича  972-го року  у цій місцевості. Ця зброя, за свідченням експертів, з огляду на елементи її оздоблення,  могла належати  його  дружинникам. А оскільки  мечі знайдені без піхов, висловлювалося припущення, що дружинники билися із ворогом. 

Втім, фахові баталії щодо встановлення точного місця легендарної битви  точаться й понині. Досі науковцям  так і не вдалося  досягти одностайного вирішення  цього історичного  питання. Про  наявність щонайменше ще одного  місця загибелі  Святослава  трохи вище за течією Дніпра свідчить  дорожній вказівник на трасі Запоріжжя – Дніпропетровськ.

Святославів меч невдовзі відправлять на реставрацію до Києва. Фото Олександра ПРИЛЕПИ

На жаль, всі колись знайдені біля Хортиці мечі  були загублені у часи Великої Вітчизняної війни. Тому знахідка  рибалки, яку місцеві фахівці  високо оцінили, має величезне значення  для   історичної науки. Крім того, вона суттєво посприяє   піднесенню туристичної привабливості Запорізького краю, бо передбачається, що після реставрації меч повернеться  на Хортицю  і стане експонатом  Музею запорозького козацтва.

— Не маємо сумнівів щодо приналежності цього меча комусь із верхівки княжої дружини, — стверджує Максим Остапенко.  —  Зброя виготовлена з використанням дорогоцінних металів — золота, срібла, міді, латуні.

Свою експертну оцінку знахідки зробив і  спеціаліст   Національного науково-дослідного  реставраційного центру України Віктор Голуб.

— Меч  добре зберігся — він практично цілий, — підтвердив фахівець. —  Його довжина  — 94 сантиметри. Форма  і художні особливості, деталі, які, до речі, досить добре «читаються» — для  істориків  цінна інформація.

Але без реставрації не обійдеться. За попередніми оцінками експертів, вона обійдеться  щонайменше у 25 тис. грн.

Запоріжці широко обговорюють унікальну знахідку, мовляв, хіба ж це не  диво?! У тому  місці  пірнали стільки людей  і нічого не бачили. А рибалці на гачок наче навмисне хтось підчепив раритет…А може, кажуть люди,  дивовижна знахідка Святославового меча натякає нам згадати та відродити честь і славу предків?