ЗАМОВЛЕННЯ

ДП "Завод "Електроважмаш" відправив до Казахстану 250-тонний турбогенератор. Це вже четвертий потужний механізм, який зробили харківські виробничники на замовлення казахських енергетиків для ТЕС "Аксу". Саме їм провідне українське підприємство, продукція якого експлуатується у 40 країнах світу, допомагає здійснити довгострокову програму модернізації станції, відповідно до якої потужність кожного блока підвищується з 300 до 325 МВт.

Щоб довезти потужний турбогенератор до місця призначення цілим і неушкодженим, Південна залізниця використала спеціальний залізничний потяг, до якого входить єдина в СНД 20-осьова платформа. Саме на ній розмістили та доправили до Казахстану 250-тонний механізм.

Таким же чином транспортували виготовлений підприємством раніше - у жовтні нинішнього року - турбогенератор потужністю 330 МВт для російської Новочеркаської ГРЕС. Це замовлення, як повідомив заступник директора заводу із зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу Сергій Шевченко, на виготовлення турбогенератора "Електроважмаш" отримав у травні 2008 року і виконав його раніше контрактного терміну. Як тільки замовник підтвердив готовність прийняти обладнання - його негайно було відправлено у Росію.

Генераторами "Електроважмашу" в Україні укомплектовано 70 відсотків теплових і 80 відсотків гідроелектростанцій. Обсяг виробництва підприємства в минулому році становив 811 млн грн. Портфель замовлень підприємства заповнений і на увесь нинішній рік.