НЕВТІШНИЙ ПРОГНОЗ. Учені вважають, що 10 мільярдів осіб - це той максимум, після якого вибухне катастрофа. Відомий соціобіолог, професор Гарвардського університету, Едвард Уїлсон стверджує, що резерви біосфери дуже обмежені, а головне - їх неможливо поповнити. Це стосується в основному запасів води і їжі, повідомляє УКРІНФОРМ.

Він вважаэ, що перехід на вегетаріанське харчування може стати порятунком у цій ситуації. Вживання рослинної їжі - найефективніше використання ресурсів. Однак, нині існує 1,4 млрд га земель придатних для вирощування врожаю. Можна отримувати 2 млрд тонн зернових щороку. Цієї кількості вистачить лише на 10 мільярдів осіб.

Крім небезкінечних ресурсів, існують і екологічні фактори виникнення катастрофи. Допустима кількість фосфору в природі і рівень вмісту вуглецю в атмосфері регулюють межу витривалості планети.

Відділення народонаселення ООН підрахувало, що до 31 жовтня населення Землі досягне 7 мільярдів. Це означає, що до 2100 р. ця цифра зросте до 10 мільярдів, що фактично означає кінець людства. Втім, учені не виключають можливості того, що на своєму шляху людство може здійснити поворот на 180 градусів. Ці обчислення правильні тільки в тому разі, якщо кількість людей зростатиме й далі з тією самою швидкістю. Останнім часом спостерігається серйозний спад рівня народжуваності.

Сім'ї стають меншими. На одну жінку, згідно з дослідженнями, припадає дві дитини. Ця статистика збиралася по 230 країнах світу, що говорить про глобальні тенденції. Народжуваність вийде на так званий "рівень заміщення", коли кожне наступне покоління буквально замінює попереднє, діти приходять на зміну батькам. Якщо коефіцієнт народжуваності протримається на цьому рівні до кінця століття, зростання населення зупиниться на цифрі 9-10 мільярдів. Значить, настав такий момент, коли вперед шляху немає. Завдання людства - підтримувати сталість.