ДОСЛІДЖЕННЯ. Австралійські вчені пов'язали нестача вітаміну D під час вагітності із ризиком розвитку порушень мовних навичок у дитини. Про це повідомляє «КорреспонденТ.net» з посиланням на WebMD.

Звіт про дослідження, проведений групою фахівців Університету Західної Австралії, опублікований у журналі Pediatrics.

У дослідженні взяли участь 743 вагітні австралійки. На 18 тижні вагітності у всіх жінок визначили рівень вмісту вітамінів групи D у крові. Після цього спостереження велося за дітьми учасниць.

Тест Пібоді, який відображає рівень вербальних здібностей, пройшли 534 дитини у віці п'яти років і 474 дитини у 10-річному віці.

Жінок розділили на групи з дефіцитом (менше 47 наномоль на літр) і нормальним вмістом (більше 70 наномоль на літр) вітаміну D у крові. За результатами дослідження, ризик розвитку порушень мовних навичок у дітей австралійок з першої групи майже вдвічі перевищував аналогічний показник для нащадків жінок із другої групи.

Вчені вважають, що зниження рівня вітамінів групи D у крові жінок у другому триместрі вагітності, коли відбувається розвиток мозку у плода, зумовлює порушення вербальних здібностей у дітей надалі.

Раніше Міністерство охорони здоров'я Італії видало розпорядження про заборону відвідування соляріїв вагітними.