ГАРЯЧА ТОЧКА. Генсек ООН застеріг про небезпеку ескалації кризи в Сирії. Антиурядові заворушення проти режиму президента Башара Асада тривають  майже рік. За підрахунками ООН, упродовж цього часу в маніфестаціях, що згодом переросли у збройні сутички, загинуло принаймні 6 тисяч осіб.

Днями Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що вето, яке наклали на сирійську резолюцію в Раді безпеки ООН Росія та Китай, дає змогу  сирійському урядові активізувати війну проти власного народу. Він висловив побоювання, що жахлива жорстокість у місті Хомс може стати похмурим провісником ще гіршої ситуації.

Війська сирійського уряду поновили бомбардування міста Хомс у четвер — так армія котрий день поспіль намагається зламати там опір опозиційних сил: за повідомленнями світових інформагенцій, під час обстрілу в четвер було вбито 30 людей, під уламками своїх будинків загинули три сім’ї.

Поганий мир — ліпше доброї війни. Фото з сайту daylife.com 

Опозиційні активісти заявляють, що сирійська армія посилює свою активність в деяких точках на кордонах з Йорданією, Ліваном, Туреччиною та Іраком, аби перешкодити будь-яким можливим постачанням зброї повстанцям. Водночас телеканали «Аль-Арабія» і «Аль-Джазіра» цілодобово транслюють страшне відео  з місця подій. У  репортажах зокрема  наголошується, що військові обстрілюють місто з автоматичної зброї, мінометів і з вертольотів.

 «Дані, отримані нами від кількох активістів у місті Хомс, свідчать про 50 жертв артилерійського обстрілу, який почався о 6 ранку, більшість загиблих — мирні жителі. Влада поводиться, немов захищена від міжнародної інтервенції і її руки вільні для насильства над людьми», — заявила представник опозиційної сирійської національної ради  Катрін аль-Таллі.

А сирійська влада  продовжує наполягати,  що  протягом року в сутичках було вбито понад 2 тисячі військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, проти яких діяли добре озброєні бойовики.

Генсек ООН  повідомив також, що вслід за Лігою  арабських держав Організація Об’єднаних Націй має намір відновити свою місію спостерігачів у Сирії. І звісно, є сподівання, що РБ ООН таки ухвалить належне політичне рішення щодо Сирії.