РЕЗОНАНС

Андрій Клюєв доручив відреагувати на заяви видавництва про спробу рейдерського захоплення

Таке завдання перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі поставив керівнику Київської міської державної адміністрації Олександру Попову після засідання Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств. За словами урядовця, столична адміністрація повинна  провести оперативну перевірку та вжити всіх необхідних заходів для захисту прав видавництва та Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького.

А на засіданні антирейдерської комісії Андрій Клюєв доручив Державному агентству з управління державними корпоративними правами та майном (Агентство держмайна), Фонду держмайна, а також всім міністерствам, які опікуються підприємствами, що перебувають у процесі банкрутства, надати повний аналіз причин банкрутства та пропозиції щодо подальших перспектив розвитку цих підприємств.

Також схвалено рішення підготувати загальне звернення до Вищої ради юстиції з аналізом усіх фактів незаконних судових рішень для відповідної реакції щодо дисциплінарної відповідальності суддів усіх судових інстанцій. «Всі судді, які беруть участь у рейдерських схемах, повинні відповідати перед законом. Коли ми припинимо безкарність, тоді бізнес зможе спокійно працювати в Україні», — заявив Андрій Клюєв.

Захистити  український  комбайн

На засіданні було розглянуто ситуацію навколо ВАТ «Херсонські комбайни». Перший віце-прем’єр доручив створити робочу групу для проведення комплексної перевірки дотримання вимог законодавства при переході права власності на це підприємство та  проведення  процедури банкрутства. За даними Генпрокуратури, є три кримінальні справи щодо продажу корпоративних прав та стосовно арбітражного керуючого. Також прокуратура бере участь у цивільних справах в арбітражних судах на стороні податкової служби та ФДМУ. У свою чергу Андрій Клюєв доручив Міністерству юстиції терміново внести власні пропозиції.

Крім того, Мінагропрод та Агентство держмайна отримали доручення підготувати докладні пропозиції щодо перспектив розвитку підприємства, зокрема про можливість випуску вітчизняного комбайна.

Чому спирт збитковий?

Також розглянуто ситуацію навколо Державного концерну «Укрспирт». Держфінінспекцією встановлено непоодинокі випадки, коли здійснювалася прихована приватизація державного майна шляхом доведення до штучного банкрутства за допомогою кредитів комерційних банків, а також шляхом реалізації через суди майна підприємств, що входять до складу концерну. Виявлено й факти реалізації спирту та його похідних за цінами, нижчими від собівартості виробництва, майже половиною підприємств концерну. «Ми маємо докладно розібратися, чому цього року у нас лише дві галузі в країні показують спад виробництва — нафтопереробна та лікеро-горілчана. Споживання алкоголю не зменшилося. Тоді чому галузь показує погіршення показників? Потрібно невідкладно це з’ясувати», — заявив урядовець.

Ось такий бедлам створили у приміщенні будинку, де знаходяться видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та капела ім. Ревуцького, сусіди з комерційної фірми. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Шахрайське банкрутство  не пройде

Йшлося і про ситуацію навколо Державного підприємства «Навчально-дослідницьке господарство «Докучаєвське» Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва, яке уклало мирову угоду про спільну діяльність з двома приватними підприємствами та з порушенням законодавства передало в користування власні земельні угіддя, лісосмуги та сади. Через це підприємство доведено до банкрутства, частина земельних ділянок площею 57,18 га  безоплатно передані у власність громадянам, а ділянка площею 19,2 га — в оренду під сміттєзвалище. Комісія схвалила рішення звернутися до Генпрокуратури з проханням вжити відповідних заходів щодо захисту законних інтересів держави.

Андрій Клюєв заявив, що керівник підприємства не міг діяти одноосібно, без прикриття з боку відповідальних осіб у відповідному міністерстві. Тож він доручив Мінагропроду провести ретельну службову перевірку та внести пропозиції щодо жорстких кадрових рішень, повідомляє прес-служба урядовця.

Під час обговорення ситуації навколо Державного науково-дослідного та проектного інституту титану констатовано, що йдеться про неіснуючу заборгованість. За цим фактом у червні поточного року слідче управління СБУ в Запорізькій області порушило кримінальну справу щодо зловживань службових осіб інституту, а також  кредитора (ТОВ «ТУЛС») та поручителя (ТОВ «Континент-ЛТД»). Прокуратури Дніпропетровської та Запорізької областей звернулися до суду. 17 серпня рішенням Господарського суду Дніпропетровської області скасовано  рішення цього ж суду від 11 листопада 2010 року щодо стягнення заборгованості на користь ТОВ «ТУЛС» у розмірі 197,7 млн грн.

Розглянуто й факт доведення до банкрутства ДП «Український науково-дослідний інститут металургійного машинобудування». Андрій Клюєв поставив завдання Міністерству юстиції проаналізувати законність дій усіх органів влади. Також він дав доручення Агентству держмайна терміново активізувати захист державних інтересів у судовому порядку, розробити та подати план не лише виведення інституту зі стану банкрутства, а й його ефективного розвитку.

Розглядаючи ситуацію навколо ВАТ «Холдингова компанія «Краян», Андрій Клюєв підкреслив: держава зобов’язана справлятися з рейдерами незалежно від їхнього статусу та політичного забарвлення, навіть якщо це народний депутат. «Терміново надати мені всю інформацію про схеми, якими користуються рейдери. Ми повинні захистити підприємство», — заявив урядовець. За даними Фонду держмайна, застосовуючи процедуру фіктивного банкротства через рішення судів, у підприємства було відібрано низку будівель.

Крім того, перший віце-прем’єр доручив Мінінфраструктури надати повну інформацію щодо ситуації навколо ДСК «Чорноморське морське пароплавство» та ТОВ «Торговий дім «Ізюмський тепловозоремонтний завод». Раді міністрів АР Крим доручено поінформувати про вжиття заходів щодо протидії незаконному відчуженню земель державної власності, зокрема південного філіалу Національного університету біоресурсів і природокористування «Кримський агротехнологічний університет».

Держава зобов’язана справлятися  з рейдерами незалежно від їхнього  статусу та політичного забарвлення,  навіть якщо це народний депутат.