ЗМАГАННЯ

У Донецьку відбувся міжнародний легкоатлетичний турнір "Зірки жердини"

"Мені дуже приємно, що ось вже 22-й раз стартує популярний і авторитетний у спортивному світі турнір "Зірки жердини", -зізнався напередодні цьогорічних змагань, уславлений рекордсмен у стрибках із жердиною, президент НОК Ураїни Сергій Бубка. - Як і завжди, у Донецьку зібрався зірковий склад спортсменів, які, я переконаний, покажуть високі результати і не розчарують глядачів, які щороку приходять підтримати стрибунів".

Саме Сергій Бубка в розквіті своєї спортивної кар'єри став ініціатором проведення цих змагань, що спершу відбувалися у Франції, а потім - у Донецьку. І саме він причетний до формування іміджу змагань як "кузні" рекордів. Адже на "Зірках жердини" легкоатлет тричі встановлював світові рекорди і долав планку на тих висотах, які нинішнім стрибунам поки можуть тільки снитися - 6.05, 6.10 та 6.15!

А після того як 35-разовий рекордсмен світу зачохлив жердину і завершив виступи, його справу продовжила росіянка Олена Ісінбаєва. Починаючи з 2004 року спортсменка незмінно перемагала на турнірі, встановивши сім світових рекордів. І тривалий час недосяжні для жінок "космічні" 5 метрів вона подолала у донецькому палаці спорту "Дружба" в 2009 році. Тому й не дивно, що Олена щороку їде сюди, немов додому (вона ще має звання "Почесний громадянин Донецька"), а уболівальники чекають від неї тільки рекордів.

Цього дня в сектори для стрибків у палаці спорту "Дружба" вийшли 13 чоловіків та 11 жінок майже з усіх кінців світу: США, Росії, Бразилії, України, Чехії, Китаю, Франції, Швеції, Польщі. А окрім Олени Ісінбаєвої, переможцями турніру раніше ставали американський стрибун Майлз Дерек та українець Максим Мазурик.

Глядачі, які вщерть заповнили палац спорту, вкотре стали свідками захоплюючої боротьби в обох секторах. У чоловіків одним із фаворитів був француз Рено Лавілін'є, який єдиний з усіх учасників входить до "Клубу Сергія Бубки", адже підкорив "гросмейстерську" висоту 6.01. "Я вперше приїхав на ці змагання і тому прагну показати солідний результат", -поділився він своїми намірами.

Зрештою, було все: і результат, і захоплююча боротьба за перемогу. Два атлети - наш Максим Мазурик і Рено Лавілін'є за однаковою кількістю спроб фінішували з результатом 5.87, тож довелося вдаватися до "пенальті". Тобто вперше в історії "Зірок жердини" спортсмени взялися "перестрибувати", аби вибороти перемогу. Оскільки по три спроби на висоті 5.93 були невдалими, суперники пішли на штурм 5.88. Подолавши цю висоту, Мазурик відразу на 7 сантиметрів(!) поліпшив свій особистий показник у залах, проте і Рено не відстав. Планку знову підняли на 5.93, і француз таки вирвав перемогу: упевнено подолав висоту навіть із запасом.

У жіночому секторі боротьба теж вдалася. Конкуренцію Олені Ісінбаєвій насамперед склала Анна Роговска з Польщі, яка на позначці 4.70 спершу була лідером змагань. Утім, підкоривши 4.75, а потім і 4.85, росіянка знову перемогла. А залишившись у секторі наодинці з висотою, взялася штурмувати світовий рекорд 5.01. Утім, намагання виявилися марними.

"Фізично та психологічно я готова до того, аби встановити новий світовий рекорд, проте поки не вистачає практики змагань, - підсумувала вона свій виступ. - Зараз потрібні старти, аби я змогла швидше ввійти в змагальний ритм і готуватися до наступного рекорду".

ТАБЛО "УК"

Жінки. 1. Олена Ісінбаєва (Росія) - 4.85. 2. Анна Роговска (Польща) - 4.70. 3. Ірина Птачникова (Чехія) - 4.60.

Чоловіки. 1. Рено Лавілін'є (Франція) - 5.93. 2. Максим Мазурик (Україна) - 5.88. 3. Міхал Балнер (Чехія) - 5.82.