ЦІКАВИТЬ КОЖНОГО

Рівень безпеки українських АЕС відповідає всім основним вимогам МАГАТЕ 
 

Позавчора вся країна вшановувала пам’ять жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС. Вище ж керівництво держави не обмежилося самими протокольними заходами. Зокрема Прем’єр-міністр Микола Азаров сповна скористався нагодою з користю провести цей день, обравши саме його для виїзної наради з питань підвищення безпеки експлуатації енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій.

Альтернатива — в роботі

Учасники зібрання, куди запросили і директорів усіх чотирьох АЕС, і голів обласних держадміністрацій, на території яких працюють станції, зібралися у затишній місцині на Київщині — селищі Білогородка. Тут розміщено відокремлений підрозділ ДП НАЕК «Енергоатом» — «Аварійно-технічний центр», оснащений усім необхідним для термінової локалізації та ліквідації будь-яких техногенних аварій.

Передавши помічникам квіти, вручені президентом «Енергоатома» Юрієм Недашковським, глава уряду діловито попрямував до довжелезного ангара з пронумерованими воротами. Навпроти вишикувалася різноманітна техніка: потужні МАЗи, ЗіЛи, «Урали» з будками, кранами, іншим обладнанням та сучасною рятувальною апаратурою. Поряд знайшлося місце навіть невеличкому вертольоту в біло-синьому корпоративному камуфляжі.

Запевняємо, це не виставкова експозиція. Вся техніка завжди готова вирушити до місця аварії в будь-якій точці України. А ось для максимального зменшення вірогідності такого сценарію і зібралися тут високі чиновники й фахівці-атомники. Невеличка овальна зала в ошатному двоповерховому будиночку ледве вмістила всіх учасників, не кажучи вже про журналістів. Хоча вони стали свідками лише вступної частини, мабуть, певні речі для декого стали відкриттям.

Ідеться навіть не про відсутність дієвої альтернативи атомній енергетиці в осяжній перспективі й не про кількість вироблених енергоблоками кіловат-годин за рік чи місяць. Багато хто знає, що вони генерують понад половину всієї електроенергії в Україні. А ось те, що вона мало не в півсотні разів дешевша за так звану  «зелену», або, скажімо, те, що проектний термін експлуатації енергоблока №1 Южно-Української АЕС вичерпується 31 грудня цього року, — не вкладається у свідомості більшості громадян.

«Для нас у найближчі 10—20 років немає альтернативи атомній енергетиці. Більше того, ми її розвиватимемо», — однозначно запевнив Микола Азаров. Так, цього року буде значно активізовано роботи з добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС — об’єктів Х3/Х4 і розпочато будівництво заводу з виробництва елементів ядерного палива.

Блоки «житимуть» довше

Зрозуміло, подальший розвиток атомної енергетики не можливий без стовідсоткової гарантії безпеки. «Моя вимога до міністра енергетики та вугільної промисловості й керівника «Енергоатома» надзвичайно проста, — наголосив Микола Азаров. — Усі стандарти МАГАТЕ має бути виконано. А всі необхідні регламентні роботи проведено якісно і вчасно».

Інакше кажучи, якщо гіпотетично альтернативу атомній енергетиці й можна розглядати у вигляді екологічної, зеленої, теплової тощо, то альтернативи безпеці не існує. Її не можна порівняти з жодними виробничими або економічними показниками, бо кожна копійка економії обертається згодом катастрофами й людськими трагедіями — величезними морально-фінансовими збитками для країни.

По завершенні наради до журналістів Микола Азаров вийшов у доброму гуморі, перепросивши за вимушену протокольність заходу: просто є такі речі, знати про які повинне лише обмежене коло фахівців. Загалом же він залишився задоволеним рівнем безпеки наших АЕС, який відповідає всім основним вимогам МАГАТЕ: «Тому від уряду хочу подякувати всім атомникам, всім спеціалістам і керівникам галузі».

Нині ж на порядку денному стоїть питання подовження експлуатації блоків, яке буде актуальним для України впродовж 2013—2020 рр. Модернізація лише одного блока коштуватиме державі приблизно 4 млрд грн. Окрім згаданого блока №1 ЮУАЕС, який у першому кварталі наступного року отримає друге життя, у чергу шикуються блок №1 Запорізької станції, другий блок ЮУАЕС, і всі за переліком блоки ЗАЕС (загалом їх шість).

Сума виходить колосальна. Проте Микола Азаров запевнив, що фінансування всіх робіт буде забезпечено у повному обсязі. А в ході дискусії він попередив деяких керівників регіонів про неприпустимість відставання від графіка модернізації атомної енергетики. «Уряд візьме на контроль виконання всіх заходів», — пообіцяв журналістам Прем’єр-міністр.