БЮДЖЕТ

Збір і відшкодування ПДВ зросли в рази

Під час призначення нового голови Державної податкової служби Олександра Клименка Президент Віктор Янукович доручив йому активізувати роботу з  автоматичного відшкодування ПДВ.  Глава держави переконаний, що оперативне повернення коштів підприємствам реального сектору економіки є запорукою розвитку всього бізнес-середовища. Тож податкова служба має ефективніше відпрацьовувати ці питання та якісніше проводити роз’яснювальну роботу із платниками податків щодо критеріїв, які дають змогу отримувати автоматичне відшкодування.

Заради справедливості варто зазначити, що на цих теренах у податкової вже є явний успіх. Приміром, за січень—серпень цього року в автоматичному режимі відшкодовано 12,2 млрд грн ПДВ, а кількість платників, які отримали таке право, збільшилась майже вдесятеро. Це дало підставу новопризначеному керівникові Державної податкової служби Олександрові Клименку стверджувати, що більшість платників оцінили оперативність та зручність такого відшкодування і намагаються відповідати всім визначеним критеріям.

Однак посилена увага митарів до цієї сфери також дала позитивний результат. Приміром, у вересні 168 платників податків отримали автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ на загальну суму 1,8 млрд грн. Загалом  же впродовж січня—вересня 2011 року до повернення заявлено 34,7 млрд грн. Фактично відшкодовано на рахунки платників майже 32 млрд, що в два рази, або на 16 млрд грн більше відповідного періоду торік. Тобто у повному обсязі використано бюджетний ресурс на відшкодування податку на додану вартість.

Та й загалом сплата ПДВ зросла на 60,8%.  Причому, як заявляє  О. Клименко, без фіскального тиску. З початку року платники спрямували до бюджету 57 млрд грн цього податку, тобто на 21,6 млрд більше, ніж торік.  Тільки у вересні податку на додану вартість зібрано 5,9 млрд грн.

Очільник податкової переконаний, що позитивна динаміка сплати ПДВ передусім пов’язана з новаціями в адмініструванні цього податку. Адже більша частина нововведень щодо розвитку електронних сервісів, підвищення якості обслуговування стосувалася саме платників ПДВ. У cукупності із  запровадженням «ризикорієнтованої» системи моніторингу діяльності суб’єктів господарювання, яка значно знизила кількість перевірок платників ПДВ, та автоматичним відшкодуванням, це й справді змінило ситуацію на краще.

І все-таки  чи не найістотніший вплив мав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу», які стосувалися п’ятого розділу «Податок на додану вартість». Згідно з ним розширено можливості для добровільної реєстрації платником ПДВ  незалежно від наявності здійснених підприємцем операцій та обсягу постачання товарів іншим платникам, але за умови, що його статутний капітал або балансова вартість активів перевищують 300 тис. грн.

Унормовано й терміни подання реєстраційних заяв під час переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну та змінено критерії, яким мають відповідати платники ПДВ, що претендують на автоматичне відшкодування. До 40% знижено питому вагу операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою, а розбіжності між податковим кредитом, оформленим платником, і податковим зобов’язанням його контрагента не повинні перевищувати 10% загальної суми бюджетного відшкодування за попередні три місяці.

Терміни реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі також зазнали змін: їх продовжили до 20 днів, наступних за датою виписки (раніше це робили в день виписки). Поповнили й перелік обов’язкових реквізитів (внесено код для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України). Варто також звернути увагу на те, що з нового року податкова накладна при здійсненні податкових операцій з постачання  вищезгаданих товарів включається до Єдиного реєстру незалежно від розміру ПДВ в одній накладній.