БАНКИ

Вітчизняні фінзаклади у повній готовності до Євро-2012

Таке переконання висловив голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Борис Тимонькін. Під час Євро-2012 операційні каси банківських відділень, що перебувають у туристичних і фан-зонах, працюватимуть, за рекомендацією НАБУ, в післяопе- раційний час, а також у вихідні та святкові дні, розповів він. Зокрема в більшості банків уведено плаваючий графік роботи: з 8-00 до 21-00, з 9-00 до 22-00, з 9-00 до 20-00.

Гроші можна буде зняти у зонах біля стадіонів, де триватимуть матчі Євро-2012. Фото Володимира ЗАЇКИ

При цьому першочерговими операціями будуть: валютно-обмінні (з резидентами: купівля/продаж іноземної валюти; купівля іноземної валюти у нерезидентів, зворотний обмін невикористаної національної валюти на іноземну валюту за умови пред’явлення довідки-certificate за формою 377); виплата та відправка переказів через міжнародні системи переказів; видача коштів за платіжними картками через POS-термінали. Для цього буде проведено своєчасне підкріплення кас готівковою національної та іноземних валют, банківськими металами, інвестиційними монетами України, бланками довідок-certificate за формою №377.

Крім того, за словами голови ради НАБУ, практично всі банкомати в містах, що приймають чемпіонат, замінені на більш сучасні.

«Щоправда, встановити банкомати на стадіонах не вдалося, бо для цього треба було проводити тендер, але у відповідних зонах біля стадіонів є і банкомати, і відділення — і цього має бути достатньо. Не дозволили банкам і встановлення автоматів з продажу ювілейних монет, випущених спеціально до Євро-2012. За правилами УЄФА на стадіоні не можна торгувати металевими виробами», — уточнив Б. Тимонькін. За його інформацією, у Києві під час чемпіонату працюватиме 4 тис. банкоматів, у Донецьку — 3 тис., у Львові й Харкові — по 1,5 тис.

На період проведення чемпіонату Європи в містах-учасниках інкасація в усіх банках проводитиметься частіше. «Уже досягнуто домовленостей з відповідними службами МВС щодо допуску автомобілів інкасації в зони, в яких автомобільний рух перекрито», — повідомив банкір.

Неабияку увагу буде приділено й запобіганню шахрайства з платіжними картками і так званих кіберзлочинів. У кожному регіоні вже створено спеціалізовані підрозділи МВС із їх протидії, що працюватимуть цілодобово. З касирами також був проведений спеціальний інструктаж, наголосив представник управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Леонід Тимченко. «На території України в регіональних підрозділах є оперативні співробітники, що готові 24 години на добу реагувати на виявлені випадки шахрайства, установки скринінгових пристроїв або використання підроблених платіжних карток у мережі банкоматів», — сказав він.

У свою чергу керівник Форуму безпеки розрахунків і операцій платіжними картами Української міжбанківської асоціації, членів платіжних систем Олеся Данильченко закликала туристів, використовуючи карту в банкоматах, переконатися, що зображення на екрані відповідають реальним, не довіряти у здійсненні операцій стороннім людям. Загалом і банкіри, і ті, хто слідкуватиме за дотриманням законності банківських операцій, переконані, що іноземні гості не зіткнуться з незручностями при користуванні платіжними картками ні в банкоматах, ні в торгових мережах.

Щодо курсу гривні, то банкіри не прогнозують різкої ревальвації у зв’язку з припливом валюти на Євро-2012. Борис Тимонькін прогнозує обмінний курс у діапазоні 7,90-7,98 грн за долар — тобто близьким до номінального курсу Нацбанку. З ним погоджуються й фінансові аналітики. За їхніми прогнозами, є кілька макроекономічних чинників, які говорять на користь збереження стійкості гривні. Передовсім, це стабільний стан платіжного балансу країни і достатній обсяг золотовалютних резервів НБУ для зменшення різких коливань курсу. Голова ради НАБУ порекомендував також у цей період міняти євро і долари на гривні через банкомати, бо тут стандартна банківська комісія  і найбільш близький до міжбанківського курс, що мало залежить від ситуативних коливань.