ПОДАТКИ

За 7 місяців цього року кількість перевірок підприємств органами ДПС знизилася на 47%

За 7 місяців поточного року надходження до зведеного бюджету збільшились в 1,4 раза (на 42,3 млрд грн) порівняно із відповідним періодом 2010 року. Саме це було головною новиною на прес-конференції заступника голови Державної податкової служби (ДПС) Сергія Лекаря, яка вібулася 5 серпня. «В основному такі разючі показники були досягнуті завдяки великій роботі податківців та інших органів щодо обмеження існування різних тіньових схем. Також ці здобутки були б неможливі без створення позитивних умов щодо справляння податків», — зазначив він.

З початку року на рахунки платників податків відшкодовано 25 млрд грн ПДВ, що на 16 млрд грн більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Також у січні-липні 2011 року до бюджету сплачено 28 млрд грн податку на прибуток, що в 1,8 раза більше минулого року.

Приємно, що ДПС досягла таких успіхів не завдяки великій кількості перевірок, як це було раніше, і які завдавали великих збитків компаніям та створювали умови для корупційних проявів. За словами С. Лекаря, навпаки за зазначений період кількість перевірок підприємств податківцями зменшилася на 47%, а на друге півріччя цього року перед ДПС стоїть завдання знизити цей показник ще на 55%.

Але це не значить, що органи оподаткування не ведуть боротьби із різними правопорушеннями. Так, заступник голови ДПС навів цікаві приклади.

За його словами, виявлено зернотрейдерів, які мають елеватори й інші чималі об’єкти інфраструктури, але працюють без будь-яких найманих робітників. Тим часом, на одній такій компанїї працювало без укладання договорів понад 240 працівників. Звісно, що фірма не сплачувала жодної копійки різних податків.

Подібні приклади є у будівельному бізнесі. З цими проявами ДПС боротиметься і надалі.

За словами С. Лекаря, податківці завжди раді пропозиціям, які надходять від платників податків в усі представництва служби. «І на багато з них ми оперативно реагуємо. Наприклад, сьогодні ми робимо все можливе, щоб ефективно запрацювала електоронна система звітності і щоб кожен платник податків мав там свою скриньку, де б він міг у режимі он-лайн ставити будь-які запитання фахівцям ДПС і отримувати кваліфіковані відповіді», — зазначив він.

Заступник голови служби окремо торкнувся проблем справляння та адміністрування туристичного податку. За його словами, він не є якимось надзвичайним, а лише відображає відносини між туристами та місцевою владою. Попри значну критику цього податку із різних сторін щодо доцільності його існування, за оперативними даними на 1 серпня цього року, в цілому по країні зібрано 12 млн грн. Найбільші надходження зафіксовано у Києві, Криму та Львівській області. Як вважають у ДПС, усі кошті надходять до місцевих бюджетів і неабияк сприяють розвитку туристично-готельної галузі регіонів.