ПЕРШІ ВІДГУКИ

Як коментують законопроектпересічні громадяни на сайті «УК»
 

Законопроект про податок на бездітність, як кажуть, за живе зачепив наших читачів. На публікацію Л. Коваль («УК» № 47 від 15  березня ц. р.) сайт «Урядового кур’єра» одразу заряснів першими відгуками. Юрій, приміром, «повністю згоден з автором». А донеччанин запропонував допомогу при народженні дитини надавати не циганам, а простим людям, як в Угорщині. Там один із близьких родичів має відпрацювати на державному підприємстві не менше 5 років. Тоді й допомогу при народженні дитини отримає. Про що думають наші депутати? — риторичне  запитання.

А ось думка Геннадія: «Нехай олігархи самі народжують і рятують країну від демографічної кризи, адже тільки в них є нормальні умови для життя». Читач під ніком Grig переймається глибинними моментами: «Питання в тому, куди підуть ці гроші. Якщо на розвиток дитсадків, шкіл чи центрів з лікування безпліддя, цей закон має бути. Інший бік медалі — більшість сімей, які мають пристойну роботу, завівши дитину, перебувають на грані виживання. Якщо двох, трьох чи більше — опиняються за межею бідності. Один з батьків залишається у декретній відпустці, втрачає дохід, відповідно, там, де жили з двох зарплат дві особи, тепер житимуть з однієї 3-4 людини».

«Ага, правильно починаємо, — «приколовся» zed. — Давайте оподатковувати товариство боротьби за тверезість, книголюбів, рятівників на воді тощо. Список можна продовжити до безкінечності, все залежить від фантазії законодавця. Але в такому разі треба і державу зобов’язати надавати молодятам житло (якщо його в них немає). Нехай закуповує, щоб дітям було де спати».

Коментатор Люся вносить маленьку поправку: «У радянські часи «податок холостяків» стягували з чоловіків з 18 років, а з жінок через 3 місяці після заміжжя. Ми з цього приводу жартували, мовляв, заміж жінка має виходити перед декретною відпусткою. Цей податок, правда, не утримувався з жінок, якщо чоловік проходив службу в армії або був курсантом».

«Податок на бездітність — це, звісно, здирництво. Ні про яку демографічну кризу мови не повинно бути. Черговий батіг — знайшли привід зідрати з людей останню шкуру», переконана Ірина. «Правильна стаття. Молодим потрібно надати доступне житло і гідні зарплати. Звісно, й доступні кредити на житло, а при народженні однієї дитини повернення кредиту зменшити на 25%, двох — понад 50%, а трьох дітей — позику погасити повністю. Тільки тоді можна підвищити народжуваність» — пропонує Микола.

А ось думка Ники протилежна: «Краще стимулювати податками, аніж розводити бюрократизм і корупцію. А кредити вже давали, тільки держава забула їх оплатити, люди все рівно залишилися без житла. Без житла ще треба діток годувати й одягати, а людина, яка живе без дітей, в своє задоволення, може платити й більше податків».

Інша коментаторка зауважила: «Заохочувати до народження дітей можна виключно високим рівнем життя в країні, а не окремих громадян. Людей треба забезпечити роботою, платити гроші за цю роботу, будувати житло, надавати гідне медичне обслуговування і т. д., а не принижувати їх новими поборами. Той, хто не має дітей, і без цього нещасний. А ті копійки, що видаються на дитину при народженні, — це сміх і сльози. Хто нарахував таке «пособіє», або не має дітей, або не знає, які у нас ціни». І з цим навряд чи посперечаєшся…