Відкриваючи чергове засідання уряду, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про амбітну для нашої країни мету — менш ніж за десять років повернути в експлуатацію 80% потенційно замінованих площ. Торік після обстеження та очищення вже було повернуто у використання понад 200 тис. га сільгоспземель.

«Залучатимемо до розмінування інноваційні розробки, створюватимемо з партнерами спільні виробництва розмінувальної техніки, навчатимемо фахівців, розвиватимемо ринок операторів протимінної діяльності», — зазначив Прем’єр-міністр.

За словами очільника уряду, в держбюджеті на цей рік зокрема передбачено 3 млрд грн на компенсації аграріям та іншим власникам земель, які користуватимуться послугами операторів з розмінування.

Водночас в економіці критично важлива безпека логістики, торгівлі та інвестицій. Денис Шмигаль наголосив, що з 2023 року завдяки Збройним силам України функціонує український морський торговельний коридор.

«За п’ять місяців цим коридором пройшло 15 млн тонн експортних вантажів, переважно продовольчих. Також успішно працює Дунайський портовий кластер. Завдяки цьому в грудні порівняно з листопадом ми збільшили морський експорт на 30%», — зазначив глава уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що запорука успіху — також страхування суден від воєнних ризиків. Цей проєкт Україна запровадила спільно із провідними британськими страховиками. Одночасно реалізують механізм страхування інвестицій разом з MIGA і DFC. Також 14 експортно-кредитних агентств різних держав надають гарантії своєму бізнесу для інвестування в Україну.

Під особливим конт­ролем — стан шкільних укриттів. Нині ними забезпечено 88% шкіл та 93% учнів і вчителів. «Мета — довести цей показник фактично до 100%. А також модернізувати сховища, які потребують оновлення. Для цього в держбюджеті закладено 2,5 млрд грн. Будемо контролювати їх ефективне використання місцевою владою», — наголосив Денис Шмигаль.

У школах уряд формує Службу освітньої безпеки. Присутність навчених офіцерів поліції, зазначив Прем’єр, захистить дітей від різноманітних загроз.

«Триває підбір 500 працівників, які вже навесні заступлять на службу. Це один з елементів комплексної Концепції безпеки закладів освіти. Серед іншого вона передбачає організацію безпечного підвезення учнів, пожежну та техногенну безпеку, систему раннього попередження та евакуації, чіткий алгоритм дій у разі виникнення небезпечних ситуацій», — зазначив Прем’єр-міністр.

Останні обстріли не завдали істотної шкоди українській енергетичній системі. Ситуація конт­рольована, є запас міцності, планових відключень не передбачено. Але у зв’язку з низькими температурами споживання електроенергії  стрімко зростає. Тому глава уряду закликав українців до солідарного заощадження.

«На час холодів енергетики закликають громадян зменшити споживання за рахунок вимкнення потужних електроприладів, а бізнес — за рахунок знеструмлення вивісок, банерів, вітрин»,  — нагадав він.

Нині діє цілодобовий штаб з ліквідації наслідків негоди. Усі служби працюють у режимі 24/7. Ремонтні бригади максимально швидко заживлюють населені пункти, де зникла електроенергія через вітер, мороз і зледеніння.  «Віримо в міцність української енергетики, але при цьому готуємося до всіх можливих сценаріїв розвитку подій», — наголосив Прем’єр.

Він поінформував, що у країні вже працюють майже 12,6 тисячі пунктів незламності. І за потреби буде розгорнуто ще 700. Як і минулої зими, українці гарантовано матимуть там тепло, світло, зв’язок і доступ до інтернету.

Ще одне важливе завдання — захист українців від злочинності. Глава уряду повідомив, що нині створюють єдину платформу відеоспостереження. Із понад 50 тисяч наявних відеокамер більш ніж 8 тисяч уже інтегровано, і ця робота постійно триває.

«Ми змінюємо стандарти безпеки в цивільному житті. Це потреба воєнного часу, яка збережеться і після війни», — підсумував Денис Шмигаль, наголосивши, що формування безпечного середовища для наших громадян буде одним із пріоритетів уряду на цей та наступні роки.

Джерело:

Департамент комунікацій Секретаріату КМУ