РОБОЧИЙ ВІЗИТ

План дій зі скасування візового режиму стане головним документом саміту ЄС-Україна, який пройде у листопаді. Такі сподівання висловив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який перебував з робочим візитом у Брюсселі, передає УНІАН. Він зазначив, що питання лібералізації візового режиму з Україною є доволі складним для деяких країн-членів ЄС.

Водночас, за словами міністра, статистика свідчить, що порушень візового режиму громадянами України останнім часом поменшало. На думку дипломата, на нашу користь грає зміна підходів країн-членів ЄС до мігрантів. "Зміна ставлення до проблеми напливу людей з інших країн, які потім стають важливими елементами економічного, соціального розвитку ЄС, також працює на те, щоб надавати більше можливостей не тільки для України, а й для інших держав здійснювати безвізові короткострокові подорожі", - сказав Костянтин Грищенко.

Міністр не бачить нічого страшного в тому, що виконання Плану дій із запровадження безвізового режиму для України не передбачає автоматизму. "У Брюсселі хочуть залишити собі можливість відстежувати реалізацію навіть того, що формально вже є цілком забезпечене", - сказав він. За його словами, у ході політичних консультацій з представниками зовнішньополітичного блоку ЄС обговорювалися також питання розширення зони малого прикордонного контролю, можливість здійснювати спільний прикордонний контроль під час Євро-2012. "Це непрості речі, оскільки вони стосуються певних угод, які доволі складно давалися у рамках Шенгенської зони. Але наші підходи сприймають у Брюсселі з розумінням", - сказав міністр.