Четвертий рік українські студенти мають змогу отримати державні стипендії Литви для програм магістратури, які покривають витрати на навчання і проживання в Литві. Про це на прес-конференції розповів уповноважений міністр Литви в Україні Гвідас Кєрушаускас. Із 70 державних стипендій, які надала Литва цього року, 40 дістануться українцям. Як зазначив міністр, існують понад 300 стипендій, які додатково надають литовські виші нашим студентам. 

Українські бакалаври повинні обрати університет у Литві, вступити на обрану ними магістерську програму (спільні програми не беруть участі), отримати письмове підтвердження вишу про прийом на навчання.

«Онлайн-заявку на вступ до магістратури потрібно подати до 10 травня 2017 року на сайті www.scholarships.lt.», — розповіла Жанна Орлова, представник Фонду підтримки освітніх обмінів Литви.

Державні стипендії для українців — це 380—570 євро за місяць, а стипендіатів звільняють від оплати за навчання. Цієї суми цілком достатньо для проживання, адже ціни в Литві набагато нижчі, ніж в інших країнах ЄС.

Існують також державні стипендії для студентів, викладачів і дослідників на програми часткового навчання литовської філології. Таке стажування триває один або два семестри — 5—10 місяців. Можливі літні одномісячні курси вивчення литовської мови і культури. Стипендіати таких програм отримують майже 570 євро на місяць, їх звільняють від плати за навчання.

«Онлайн-заявку на літні курси приймають і розглядають університети. Терміни подачі заяв — до 2 травня 2017 року», — зазначила Жанна Орлова. Перший крок до вступу в литовський виш — оцінка та визнання здобутої освіти. Українцям потрібно звернутися в Центр оцінки якості освіти Литви для академічного визнання здобутої освіти. Для цього документи слід перекласти литовською або англійською мовою і подати онлайн.

На прес-конференції українські студенти литовських вишів охоче поділилися особистим досвідом, розповіли про переваги та перспективи вищої освіти в Литві. Студент литовського університету Вітаутаса Магнуса Віталій Петров розповідає, що для вступу потрібно скласти мовний іспит TOEFL або IELTS. Рекомендований рівень англійської мови для вступу — В2 або вищий. Адаптація студентів триває 1—6 місяців. Для цього в Литві створено Міжнародний офіс для адаптації іноземних студентів.

Викладання на бакалавраті, в магістратурі та докторантурі, крім литовської, ведуть англійською (405 програм) і російською (63) мовами. За бажанням українські студенти можуть отримати стипендію на окремі літні курси литовської мови, пройти навчання за програмою литовської філології або вивчити мову самостійно і перейти на програму навчання литовською.

Молодь, яка хоче додатково відточувати професійні навички і спробувати реалізувати знання на практиці, може поєднувати навчання і роботу, але тільки з 2-го курсу і не більш як 20 годин на тиждень. Литовські й міжнародні компанії зазвичай охоче беруть на стажування студентів.

Студенти можуть організувати свою активність у різних клубах і спільнотах, де легко застосовують свої вміння, і поспілкуватися з однодумцями — від спортивної команди до клубу робототехніки. Тому нудьгувати не доведеться. Головне — є змога здобути високоякісну європейську освіту, побудувати кар’єру в Європі чи Україні, адже дипломи університетів Литви визнають у країнах ЄС.

Отримати більше інформації можна на сайті «Study in Lithuania» www.studyinlithuania.lt. Фонду підтримки освітнього обміну Литви, який фінансують на кошти Європейського соціального фонду. 

Вікторія КУЛАКОВСЬКА
для «Урядового кур’єра»