ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ТЕТ-А-ТЕТ

7-8 жовтня Віктор Янукович перебуватиме з візитом у Франції

За останні 19 років Україна і Франція не балували одна одну візитами на найвищому рівні. Нинішній буде лише третім за новітню історію наших двосторонніх відносин. У рамках Євросоюзу Францію також важко назвати адвокатом Києва. Адже вона, як і Німеччина, не хоче розуміти бажання Києва закріпити в тексті Угоди про асоціацію з ЄС пункту про майбутнє членство України у Євросоюзі. А українські дипломати, наближені до переговорів з євроінтеграції, кажуть, що їхні французькі колеги навіть виступають проти схвалення Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Україною.
 
Аналітики по-різному пояснюють таку позицію Парижа. Дехто тим, що Франція традиційно вважає за достойного собі партнера лише Росію (корені цього політичного менталітету криються ще в далекому історичному минулому, коли мовою світських салонів Російської імперії була французька) і принципово не веде серйозного політичного діалогу з будь-ким іншим на колишніх радянських теренах. Крім того, експерти з євроінтеграції вважають, що Францію, яка за рівнем сільськогосподарського виробництва посідає перше місце серед країн ЄС, випереджаючи Італію й Німеччину, просто лякає агропромисловий потенціал України, яка цілком здатна потіснити на європейському ринку французькі сири та круасани.
 
Те, що серед ЄСівських столиць Париж опинився у графіку офіційних поїздок Віктора Януковича другим після Берліна, - не випадковість. Євроінтеграційна тематика, безумовно, буде якщо не головною, то однією з головних на переговорах. Адже нам дуже важливо знати напевне, що саміт Україна - ЄС, призначений на кінець листопада, пройде без несподіванок.
 
- Нам необхідно заручитися підтримкою французької сторони щодо питань порядку денного відносин між Україною та ЄС, а саме завершення переговорів з укладення Угоди про асоціацію, створення зони вільної торгівлі з ЄС та отримання й реалізації Плану дій запровадження безвізового режиму короткострокових поїздок українських громадян до ЄС, -сказав у коментарі "УК" Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Олександр Купчишин. - Французька сторона чекає від нас конкретних сигналів щодо напрямку, в якому рухатиметься наша держава. У цьому сенсі візит Президента стане підтвердженням євроінтеграційних прагнень України, слугуватиме роз'ясненню Програми економічних реформ та Плану першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС.
 
За словами Олександра Купчишина, президентський візит збагатить і договірно-правову базу двосторонніх відносин. Зокрема, готують до підписання Дорожню карту двосторонніх відносин на 2011-2012 роки, міжурядову рамкову Угоду про взаємодопомогу та співробітництво у галузі цивільного захисту населення, а також Програму двостороннього співробітництва між Міноборони, штабами Збройних сил України та Франції на 2011 рік.
 
Політичний експерт Олександр Палій вважає, що Віктор Янукович та Ніколя Саркозі обов'язково говоритимуть про співробітництво у сфері безпеки. "Франція намагається грати особливу роль у створенні системи європейської безпеки, - сказав він. - Тож нам, безперечно, буде цікаво звірити годинники з таким сильним гравцем, країною - постійним членом РБ ООН, яка проводить досить амбітну зовнішню політику".
 
Планується, що в Парижі Віктор Янукович виступить перед французькими та українськими бізнесменами. Адже, як сказав Олександр Купчишин, Франція для нас - дуже перспективний економічний партнер. "Ми розраховуємо на залучення французьких компаній до проектів з розбудови інфраструктури для проведення фінальної частини Євро-2012, модернізації нашої ГТС та впровадження енергозберігаючих технологій, з розвитку альтернативних джерел енергії, транспортної та сільськогосподарської галузей", - сказав український дипломат.
 
Обсяг французьких інвестицій в нашу економіку становить 4,2% (1 млрд 708 млн дол.) від загального обсягу. Лише 8,3% з них вкладено у промисловість України. Франція посідає сьоме місце в переліку країн-інвесторів нашої економіки. На думку Олександра Палія, це не відповідає потенціалу Франції. "Річ у тім, що специфіка французького капіталу полягає в тому, що він досить інертний і нерідко чекає певного сигналу від державних кіл", - пояснює таку ситуацію експерт. Тож цілком можливо, що після особистого спілкування Януковича із Саркозі французькі бізнесмени виявлятимуть жвавіший інтерес до українського ринку, а чиновники від цієї країни у євроструктурах вже не сахатимуться думки, що кордон ЄС згодом відкриється і для України.