НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Осінь бореться з зимою, а та від Михайла вже морози кує
 

Вересень і жовтень були щедрими на тепло й вологу. Як свідчать прогнози за народними прикметами, такі погодні умови початку й середини осені завжди сприяють високим врожаям. Отож маємо сьогодні, як каже народне прислів’я, — борщ із грибами і піч з пирогами. А грибів цього року вродило стільки, що «хоч косою коси». Вже відомо про небувалий урожай яблук, картоплі.

У листопаді осінь бореться з зимою. Погода протягом місяця часто міняється. У різних регіонах одночасно можна спостерігати різке похолодання з приморозками і снігопадом або проливні дощі. Яким же буде цьогорічний останній місяць осені? Чи «приїде на білому коні Михайло» (21)? За прогнозами синоптиків, стійке пониження температури почнеться у другій декаді. А якою буде погода до кінця листопада, наступної зими і весни, слід взяти до уваги народні прикмети, які старі люди примічали у такі дні релігійних свят: Дмитра Солунського, або дідів день (8), Параскеви П’ятниці, Параски (10),  Кузьми і Дем’яна (14) Архістратига Михаїла (21),  Пилипа (28).

На Дмитра завершується хліборобський рік. Починаються дідівські суботи, які тривають до Різдва Христового. Ці обряди присвячуються пам’яті дідів і прадідів до дванадцятого коліна. За народним повір’ям, Дмитро замикає землю і надає право господарювати на ній зимі. Якщо цього дня випаде сніг — увесь листопад буде холодним, з морозами. Якщо по мерзлій землі дме холодний вітер — снігу не буде до Нового року. Відлига в цей день обіцяє теплу зиму і ранню весну; а якщо холод і сніг — весна буде пізня і холодна.

Параскева П’ятниця — жіноче свято. У цей день не можна прясти, шити, працювати по господарству, навіть розчісуватись. Ще до християнських часів П’ятниці вважалися богинями і ходили світами, спонукаючи людей на добрі справи, а грішників карали. Сонячний день на Параски віщує теплу зиму. Якщо день буде похмурий — у грудні будуть сильні морози.

Кузьма і Дем’ян уособлюють бідних безсрібників. Крім того, вони вважаються оборонцями людей від змій і добрими ковалями. Це свято чабанів і пастухів, які вперше від весняного Юрія (06.05) голили бороди і підстригалися. Протягом сезону випасу худоби не годилося брати до рук бритви або ножиць, «щоб худоба плодилася, а вівці вовни не губили». Якщо цього дня випаде сніг — весна буде з повінню, а якщо день погожий, то й зима буде теплою.

Архістратиг Михаїл — воєначальник небесних янгольських сил, непримиренний войовник із нечистими силами. Він опікується всілякою звіриною, вважається заступником мисливців. «Від Михайла зима морози кує», — каже народна мудрість. Яка погода на Михайла, така й на Миколи (19 грудня).

Останнє осіннє релігійне свято — Пилипа. Відзначають його багатою обрядовою вечерею у колі сім’ї, близьких родичів, одиноких сусідів. На святковому столі повинно бути вдосталь вареного, смаженого і пряженого: адже це останній день перед початком тривалого зимового посту. Впродовж Пилипівського посту не можна вживати скоромної їжі. Якщо на Пилипа землю вкриє паморозь — буде гарний урожай вівса. Якщо йтиме дощ — добре вродить пшениця. Якщо день буде хмарним, йтиме сніг — весна буде вологою.

Осінні прикмети.  Тепла осінь — на довгу зиму. Якщо восени жовте листя довго не опадає — зима буде суворою. Якщо восени сніг випаде рано, то й весна буде ранньою. Якщо восени багато ранкових туманів — весна буде з дощами. Якщо у листопаді часто дме вітер зі сходу — зима буде затяжною.  

3 листопада       — День ракетних військ і артилерії; День інженерних військ.

4 листопада      — День залізничника; День працівників соціальної сфери.

9 листопада      — День української писемності та мови; Міжнародний день боротьби з фашизмом та                                                        антисемітизмом.

14 листопада     — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет.

16 листопада     — День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

17 листопада     — День студента.

18 листопада      — День працівників сільського господарства.

19 листопада      — День працівників гідрометеорологічної служби; День скловиробника.

20 листопада      — Всесвітній день дитини.

21 листопада      — Всесвітній день телебачення.

22 листопада     — День свободи.

24 листопада      — День пам’яті жертв Голодомору.

25 листопада      — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

28 листопада      — Початок Пилипівського посту.