ПОВЕРНЕННЯ

У Миколаєві зустріли призерку Олімпіади Ольгу Харлан

Фехтувальницю Ольгу Харлан, яка завоювала в Лондоні бронзову медаль для України, у рідному місті зустрічали, як справжню героїню. Ця привітна, мила дівчина давно стала кумиром миколаївців. Уже після Олімпіади в Пекіні, коли четвірка наших фехтувальниць разом з Ольгою здобула «золото», у школі фехтування спостерігався справжній ажіотаж. Як зазначає начальник обласного управління фізкультури та спорту Олександр Садовський, «та медаль, яку дівчата завоювали в Пекіні, дала величезний поштовх. Був такий період, коли тренери не знали, куди подітися — не було відбою від тих, хто хотів займатися фехтуванням. Усі мріяли бути схожими на Ольгу, на Олену Хомрову. А чим більше дітей приходять займатися спортом, тим вищими будуть результати. Бо здорова конкуренція завжди дає добрий результат. Впевнений, що після чергової олімпійської медалі в миколаївській школі фехтування очікують чергову хвилю молоді, закоханої у цей вид спорту».

І який смак у справжньої "бронзи"? Фото УКРІНФОРМУ

На рідній землі Ольгу очікувало кілька зустрічей. Ще в аеропорту «Бориспіль» спортсменку букетом червоних троянд привітав голова обласної ради Ігор Дятлов. Пізніше була зустріч на центральній вулиці міста з городянами, потім офіційна — з головою облдержадміністрації Миколаю Кругловим та головою обласної ради.

З нетерпінням чекала подругу й Олена Хомрова, яка під час бою коментувала дії Ольги в прямому ефірі на «Першому Національному». «Звичайно, всі сподівалися на золото, — зазначає Олена, — але Ользі так важко дісталася бронзова медаль, що вона, мені здається, буде не гірше за золоту. Щодо фінального поєдинку з дворазовою олімпійською чемпіонкою Маріель Загуніс, то спочатку, коли Оля виходила, видно було, що вона нервувала, їй важкувато було. Але потім Ольга завдала кілька ударів і повірила в те, що може. Вона вправно робила те, що вміє. У другій половині бою це вже справді була Ольга Харлан».

Коли Ольга вийшла з літака, вона повідомила журналістам, що відчувала підтримку всіх уболівальників: «Спасибі тренерам, які зі мною працювали, і які були поруч. Дівчатам, які коментували мій виступ. Я відчувала всіх: рідних, близьких, друзів». Олімпіада — важке змагання не тільки фізичне, а й моральне, згадує призерка: «Запам’яталося, як я зустріла свою маму. У мене з’явилися сльози, у мами теж. Ми поплакали разом. Звичайно, запам’ятався перший приїзд в олімпійське селище, бронзова медаль. Останній бій. Він найважчий, як кажуть. Все було класно. Про це згадуватиму все життя».

Найближчі півроку, поки не буде змагань, Ольга має намір відпочити, і приділити увагу особистому життю. А далі — знову важка робота.

І Ольга Харлан, і Олена Хомрова — не тільки видатні миколаївські спортсменки, вони — депутати міської та обласної ради. За їхньої ініціативи прийнята на сесії обласної ради програма заохочення спортсменів-переможців. До того ж, саме дівчата звернули увагу обласної влади на жахливий стан, в якому перебуває школа фехтування в Миколаєві. Ідею підтримано, і вже розпочалися перші роботи з будівництва в парку Перемоги спортивного комплексу, де тренуватимуться і відомі спортсмени, і початківці.

На зустрічі в облдержадміністрації керівники області подякували Ользі.  «Ця бронзова медаль варта золота», — зазначив голова облдержадміністрації Микола Круглов. Тренер Ольги Артем Скороход порушив питання житла для спортсменки, яке на сьогодні гостро стоїть для дівчини. На це голова обласної ради Ігор Дятлов сказав: «Житло — значить житло».