КОЛЕГІЯ

Міністерство фінансів підбило торішні підсумки роботи й визначило стратегічні плани на перспективу

Насамперед очільник відомства Федір Ярошенко зазначив, що 2011 рік був орієнтований на виконання завдань, визначених Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ Президента. Серед них він виокремив створення стабільної системи управління державними фінансами; забезпечення стійкого економічного зростання; гарантоване виконання державою своїх соціальних зобов’язань.

До здобутків можна зарахувати вчасне прийняття держбюджету на 2012 рік; впровадження середньострокового прогнозування; врегулювання проблемних питань державного та місцевого боргу; запровадження системи управління ризиками при наданні державних гарантій; оптимізацію кількості бюджетних програм та укрупнення державних цільових програм; прийняття у першому читанні законопроектів щодо Фонду майбутніх поколінь та Державного фонду регіонального розвитку; продовження роботи з гармонізації та імплементації Податкового кодексу.

З огляду на те, що виклики сучасності зобов’язують виконавчу владу мислити системно — передбачати й адекватно реагувати, Міністерство фінансів та органи влади, які воно спрямовує та координує, повинні бути новаторами у впровадженні інноваційних принципів державного управління та реалізації системних реформ.

Саме тому Мінфін розробив і запровадив у практику власну Програму «Перезавантаження системи державних фінансів на інноваційних засадах», яка повною мірою скоординована з Програмою економічних реформ Президента  та спрямована на підвищення ефективності, прогнозованості і прозорості системи державних фінансів, перетворення фінансів на двигун розвитку економіки.

Говорячи про різні моделі бюджетної політики, Федір Ярошенко зауважив, що всі вони чітко враховували стан економіки та її перспективи. Зокрема бюджет-2012 побудований на ідеології переходу «від стабілізації та протидії проникненню другої хвилі світової фінансової кризи до сталого розвитку». Він об`єднав кращий досвід розробки попередніх бюджетів та зарубіжної практики і чималу кількість новаторських ідей.

Крім того, під час його підготовки застосовано формулу успіху, що поєднує три складові побудови ефективної держави: соціальну захищеність громадян; інноваційно-інвестиційне зростання економіки; передбачуваність середньострокової бюджетної політики.

Уперше застосовано й концентричну модель трендів, яка полягає в оцінці опоростійкості системи державних фінансів викликам глобальної економіки, зовнішнім і внутрішнім ризикам, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Завдяки цьому було перевиконано планові показники надходжень, за рахунок чого протягом року планові показники доходів зросли на 22,4 млрд грн, видатків — на 20,8 млрд, а дефіцит скоротився на 3,5 млрд.

Федір Ярошенко наголосив, що цього року буде продовжено впровадження середньострокового прогнозування бюджету, перевагами якого стане стабільність та передбачуваність бюджетної політики. Так, уже підписано й направлено на погодження до міністерств проект бюджету на 2013—2014 роки, спрямований на сталий розвиток та конкурентоспроможність економіки.

«Наша стратегічна мета залишається незмінною: створення умов сталого економічного зростання для забезпечення входження України протягом наступних 10 років до числа 20 найбільш економічно розвинених держав світу шляхом реформування державних фінансів та успішної реалізації державних реформ в інших сферах», — резюмував міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»