ПОСТФАКТУМ

У місті Лева підсумовують зроблене і вже сумують за Євро-2012
 

Сенсацією останніх днів стало рішення данських вболівальників: попри програш їхньої збірної, немало з них вирішили залишитись у місті ще на кілька днів, аби оглянути замки й палаци Львівщини, ознайомитися з карпатськими оздоровницями.

Гостям завжди раді

До початку липня популярна у місті фан-зона збиратиме вболівальників на перегляд матчів, у яких вирішуватиметься доля головного спортивного трофею європейського футбольного чемпіонату. Хоч би що там казали скептики, у серці кожного оселилася ностальгія: бо не так часто Львову випадає бути в центрі уваги цілого континенту, коли до екранів телевізорів прикута увага мільйонів сучасників. Тож, як пише світова преса, а не самі себе хвалимо, дебютант Львів на європейських оглядинах себе добре репрезентував: ті, кому раніше доводилось бувати у галицькій столиці, побачили оновлене місто, а хто приїхав вперше, відкрили для себе чудове європейське місто з прекрасною архітектурою, високим рівнем культури, доброзичливими мешканцями, готовими прийти на допомогу, комунікабельними.

Наскільки вдалою була інвестиція України у підготовку до єврочемпіонату, звісно, покаже час, проте її не завжди треба вимірювати одномоментною вигодою, блискавичними і шаленими заробітками, на що дехто розраховував. Важливіше інше — світ і Європа побачили цивілізовану і перспективну державу. Для утвердження позитивного іміджу України звичайні українці зробили більше, зазначають політологи, ніж це вдається політикам.

Перші підсумки прийому іноземних гостей вже підбито. Впродовж 10 днів єврочемпіонату Львів відвідало 150 тис. туристів із понад 30 країн світу. А загалом у період трьох матчів на стадіоні та у фан-зоні побувало 410 тисяч фанів, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. Рекордсменами за кількістю приїжджих стали німці (32 тисячі), данці (15 тисяч) та португальці (10 тисяч).

Реконструйований «Міжнародний аеропорт «Львів» прийняв понад 600 міжнародних та внутрішніх рейсів, український кордон перетнули 44 пасажирські поїзди. Та головне, наголошують організатори турніру, не цифри та кількісні показники, а бажання гостей знову приїхати до Львова.

— Я люблю Львів, люблю українців, ми вже оглянули Високий замок і площу Ринок, — поділився Томас із Мюнхена. На запитання, чи приїде ще до Львова, захоплено відповів:

— О, так, і друзів обов’язково загітую! Львів — прекрасний!

А жадібні підраховують втрати

Втім, не лише Львів сумуватиме за Євро, сумуватимуть і європейські вболівальники. Бо не лише Львів та львів’яни були «на висоті». Хіба що готельєри прорахувалися, завищивши вартість проживання. З «плюсами» від’єврофутболили хіба що ті готелі, місця в яких зарезервували «сім’я» УЄФА та збірні команди — учасниці турніру. Останні, однак, через дороговизну оселялися у Львові лише у передматчеві дні, а решту часу мешкали хто у Польщі, а хто і з батьківщини прилітав — заможна Європа вміє берегти кожне євро. Решта готелів, і хостелів через свою жадібність підраховують втрати. Залишившись без пожильців, довелось «приборкати» свої непомірні апетити, знизивши ціни за проживання, — й уже після першого матчу допродали 3,5 тисячі місць!

Найбільший зиск від спортивного свята мають ресторатори, чиї ресторанчики, кав’ярні та кафе розташовані у центральній частині міста. Окремі з них прийняли у 3–4 рази більше гостей, ніж зазвичай. Тому уже з самого ранку вільних місць не було і львів’янам не завжди вдавалося випити «на ходу» філіжанку кави на численних літніх майданчиках — тут отаборилися компанії європейських фанів. За ті кілька днів вони встигали заприятелювати з кельнерами місцевих кнайп і, від’їжджаючи, прощалися як з давніми друзями. Запевняли — сумуватимуть за гостинним Львовом, теплою зустріччю і смачною кухнею, страви якої припали до смаку. Скуштували чи не всі страви з меню, а борщ навіть на сніданок замовляли. Оцінили вареники, деруни і сало. Ну а львівська кава, пиво і солодощі — поза конкуренцією! А ще задоволені поміркованими цінами і рівнем обслуговування, доброзичливістю.

— І найнеочікуваніший «плюс» в оцінці організації єврочемпіонату, — каже міський голова Львова Андрій Садовий, — фахівці УЄФА відзначають якісну організацію управління дорожнім рухом у місті. Доводилось бути на багатьох подібних заходах у світі і бачив, наскільки складно організувати такі процеси (навіть у тих країнах, де громадський транспорт ходить суворо за розкладом. — О.М.). З цими завданнями, як і з рештою, впоралися.