ВИТОКИ

Перший літній місяць дарує нам Зелені свята

Назва першого літнього місяця, на який припадають Зелені свята, пов'язана з червоним кольором, бо саме в червні червоніють суниці та черешні, розквітають червоним цвітом маки та півонії. А от народні прислів'я частіше фіксують зелений колір: "Червень тому зелениться, хто роботи не боїться". Зрозуміло, бо саме в цю пору починається косовиця - масова заготівля сіна. Знаковими за народними прикметами у червні вважають такі релігійні свята - Вознесіння Господнє (3) і Трійцю (12), а також дні Луки-Вітряника (16) та Кирила (22).

Свято Вознесіння Господнього відзначається через сорок днів після Великодня. Цей день у природі відзначається буянням квітів і символізує прихід літа. У вознесенську ніч завершують свої травневі концерти солов'ї. Для них починаються турботи з догляду за потомством. Дівчата на виданні плетуть із березових гілок віночки - "завивають березу". Якщо вінок не зів'яне до Трійці, то дівчина до кінця року вийде заміж. Роса на Вознесіння вважається цілющою. Якщо в цей день гарна погода - літо буде врожайним.

Трійця - одне з 12 найбільших свят православного календаря. У цей день господарі прикрашають оселі гілками дерев та букетами квітів. Долівку встеляють пахучим татарським зіллям (аїром). Напередодні свята слід прикрасити зеленню та квітами могили рідних і близьких, пом'янути їх добрим словом під час обідньої трапези. Якщо на Трійцю проллється дощ - влітку гарно вродить городина. Але волога погода може зашкодити у дні косовиці.

На Луки-Вітряника спостерігають, звідки дме вітер. Південний - провісник гарного врожаю на яровину; північний або північно-західний - літо буде вологим; східний вітер таїть небезпеку для здоров'я людей.

"Кирило літо вітає, а на осінь позирає", - каже народне прислів'я. Це день літнього сонцестояння. За моїми власними спостереженнями, він майже завжди теплий, сонячний. Сонячним і погожим цей день був і сімдесят років тому, коли розпочалася Велика Вітчизняна війна. Вшануймо пам'ять тих, хто поліг, захищаючи нашу вітчизну, вклонімося тим, хто вийшов живим з пекла війни і нині ще поруч з нами.

НАШ КАЛЕНДАР

1 червня - Міжнародний день захисту дітей.

3 червня -Вознесіння Господнє.

4 червня - Міжнародний день невинних дітей - жертв агресії.

5 червня - День працівників водного господарства; Всесвітній день навколишнього середовища.

6 червня - День журналіста.

12 червня - День працівників легкої промисловості; День працівників фондового ринку; День Святої Трійці.

14 червня - Всесвітній день донора.

17 червня - Всесвітній день боротьби із засухою.

19 червня - День медичного працівника.

20 червня - Всесвітній день біженців.

22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

23 червня - День державної служби; День державної служби ООН.

25 червня -День митної служби України.

26 червня- День молоді; Міжнародний день на підтримку жертв тортур; Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.

28 червня - День Конституції України.
 

Павло ЛАРІОНОВ
для "Урядового кур'єра"