Я — інвалід війни ІІ групи. Вже багато років стою у  черзі на поліпшення житлових умов. Але роки минають, а нової  квартири я досі так і не отримав. Тож навіть на схилі літ не можу реалізувати свою мрію на проживання в нормальних умовах. І вже взагалі не впевнений, чи колись дочекаюся…

А. КУДІН,
Хмельницька обл.

Сергій ЗАРАЖЕВСЬКИЙ,
заступник голови
Державної служби
з питань інвалідів
та ветеранів:

— Відповідно до пункту 18 статті 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ви маєте право на позачергове забезпечення житлом.

Згідно зі статтею 36 Житлового кодексу облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснюється за місцем проживання у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів. Та відповідно до підпункту 2 пункту «а» статті 30 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад входять власні (самоврядні) повноваження щодо обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності.

Враховуючи це, Служба направила клопотання до голови Хмельницької міської ради  щодо сприяння у вирішенні питання поліпшення житлових умов вашої родини за рахунок коштів місцевого бюджету, спонсорської допомоги та інших джерел надходжень.

Також повідомляю, що забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи  здійснюється згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які протягом тривалого строку перебувають у черзі на отримання житла (поставлені на квартирний облік до 1 січня 2011 року), затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 20 квітня 2011 року № 437.

Розподіл бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом зазначеної категорії громадян між регіонами здійснюється головним розпорядником бюджетних коштів за списками інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які складаються Державною службою з питань інвалідів та ветеранів за встановленою Міністерством будівництва та житлово-комунального господарства формою, на підставі пропозицій Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.