Маю двох дітей, 4 і 10 років, розлучена. Отримую зарплату 1450 грн й аліменти 500 грн. Хочу дізнатися: чи може моя родина вважатися малозабезпеченою і чи маю я право через це отримувати доплату 60 гривень на кожну дитину щомісяця?

Т. СУС, м. Львів

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту
державної соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Соціальний захист малозабезпечених родин, зокрема сімей із дітьми, забезпечується шляхом надання їм допомоги згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» залежно від майнового стану та сукупного доходу родини.

Відповідно до статті 5 цього закону, розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про Держбюджет на відповідний рік.

Доплата та допомога на кожну дитину в малозабезпеченій сім’ї віком від 3 до 13 років становить 60 гривень, на дітей віком від 13 до 18 років — 100 гривень.

Право на призначення соціальної допомоги розглядатиме орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання у разі подання вами відповідної заяви та необхідних документів.