НЕЗАКОННІ ЗАБУДОВИ

Як відбувається повернення у комунальну власність столиці незаконно відчуженого майна та землі, дізнавався «Урядовий кур’єр»
 

Заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Пузанов повідомив, що робота у цьому напрямку, яку КМДА розпочала понад півтора року тому, вже дала певні результати. Нещодавно на офіційному сайті адміністрації був оприлюднений перелік земельних ділянок, за якими ведеться робота (майже 93 га) або вже прийняті рішення судів про повернення їх у комунальну власність міста, адже упродовж 2007–2010 років вони були відчужені з порушенням закону.

— Майже 60 судових справ щодо повернення землі нині або вже завершені, або перебувають на завершальній стадії. За рішенням судів 1705 га землі мають бути незабаром повернуті Києву, —наголосив Олександр Пузанов. І додав, що Київміськрада за зверненням КМДА відмінила сім власних рішень щодо відчуження земельних ділянок, а також задоволено 17 протестів прокуратури.

Нині будівництво біля Софії Київської зупинине. Слово за судом. Фото з сайту society.lb.ua

Так, нещодавно повернулася у власність столиці земельна ділянка площею 6 га на Жуковому острові. Ця земля була спочатку здана в короткотермінову оренду (до 5 років), а потім, за рішенням Київради — у довготермінову (на 49 років). Проте земля на Жуковому острові — заповідна територія, а отже, має бути повернута киянам. Загалом нині прийняті судові рішення щодо повернення у комунальну власність 167 га землі у межах острова.

Заступник голови КМДА також поінформував, що на сайті держадміністрації вчора з’явилася інформація про нерухоме майно (приміщення), яке за рішеннями судів має бути повернуте місту. Вже ухвалені рішення про повернення приміщень загальною площею понад 30 тис. м2. За рішеннями судів з незаконної оренди повернуто 23 об’єкти площею майже 10 тис. м2. До правоохоронних органів подано інформацію про те, що слід повернути об’єкти площею понад 60 тис. м2. Серед резонансних об’єктів — приміщення по вулиці Червоноармійській, 6 — книгарня «Сяйво» площею 360 м2.

На сайті розміщена й інформація про пакети акцій підприємств, що також мають бути повернуті у комунальну власність, адже були відчужені з порушенням закону. Серед них акції АТ «Київводоканал», «Київгаз», «Київхімволокно», «Київміськбуд», а також 34 підприємств будівельної галузі, власником пакетів яких був «Київміськбуд» і які були відчужені у 2010 році. Номінальна вартість цих пакетів — десятки мільйонів гривень, ринкова – сотні мільйонів.

Олександр Пузанов зауважив, що роботу з повернення об’єктів комунальної власності планували завершити до кінця цього року. Та через об’єктивні причини (тривалість судових засідань тощо) крапку поки ставити не можна, адже питання вирішили не по всіх об’єктах. Та заступник голови КМДА пообіцяв: усі справи будуть доведені до кінця.

Щодо відновлення прав громади з так званих резонансних забудов, Олександр Пузанов зупинився на справі про будівництво по вулиці Гончара, 17/23 об’єкта, який прилягає до Софії Київської. Громадськість уже кілька років протестує проти зведення будови і звернулася до суду щодо заборони цього будівництва, яке завдає шкоди пам’ятці історії та архітектури столиці. До цього позову приєдналася і КМДА. Тож спочатку суд виніс рішення про зупинення будівництва. Але з часом ту ухвалу суду було скасовано.

Нині держадміністрація ретельно проаналізувала ситуацію та звернулася до прокуратури з проханням оскаржити в суді угоди про виділення земельної ділянки, а також вжити заходів із забезпечення позову, а саме – арештувати земельну ділянку і заборонити проведення будь-яких будівельних робіт. 15 грудня Господарський суд Києва таке рішення ухвалив, а 17 грудня розпочалося відкрите виконавче провадження. Під час виїзду на будмайданчик представники КМДА та прокуратури не застали на місці посадових осіб товариства, яке веде будівництво. Тож ухвала суду та постанова державного виконавця направлені їм поштою. Є відомості, що документи вони отримали. Тож якщо будівництво триватиме, винні у цьому особи нестимуть відповідальність — аж до кримінальної. Голова КМДА Олександр Попов тримає це питання під особистим контролем. До моменту винесення судом рішення будівництво законсервоване. 

Олександр Пузанов наголосив: якщо суд визнає будівництво незаконним, представники КМДА наполягатимуть, аби цей об’єкт був знесений. Якщо при виділенні землі та отриманні дозволів на будівництво не знайдуть порушень закону, порушуватиметься питання про обмеження етажності новобудови — не вище рівня прилеглих будинків.