ЗМІНИ

Чиновницьке свавілля обмежуватимуть нормами і штрафами

За видачу дозвільних документів поза межами дозвільного центру чиновника можуть оштрафувати до 1190 гривень. Відповідний закон схвалила Верховна Рада («за» проголосували 275 народних депутатів). Згідно з ним, збільшено перелік правопорушень у сфері видачі дозвільних документів, за які передбачається встановити адміністративну відповідальність.

Серед них — безпідставна відмова державного адміністратора у прийнятті заяви для отримання дозвільного документа, видача місцевими дозвільними органами документа дозвільного характеру поза межами такого центру або ж видача дозвільного документа, необхідність одержання якого не встановлена законом, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним адміністратором суб’єкта господарювання про відмову у видачі дозвільного документа.

Приємні зміни чекають нотаріусів та адвокатів. Свідоцтва на право заняття нотаріальною та адвокатською діяльністю з 1 січня наступного року виключать із переліку документів дозвільного характеру. Відповідні зміни до Закону «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» погоджено Держкомпідприємництва.

 Та й закрити бізнес стане легше завдяки мовчазній згоді. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за їх рішенням» також набув чинності. Згідно з ним, припинення діяльності юридичних осіб триватиме від 2 до 6 місяців, а фізичних осіб-підприємців — від 2 до 3 місяців. Саме такі терміни ініціатори припинення можуть встановити для заявлення кредиторами своїх вимог.

Відтак державний реєстратор вноситиме до Єдиного державного реєстру запис про припинення підприємницької діяльності юридичною чи фізичною особою-підприємцем за принципом мовчазної згоди. Якщо після закінчення строку, протягом якого кредитори можуть висувати свої вимоги, органи податкової служби чи Пенсійного фонду не надали довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів, єдиного соціального внеску та страхових коштів або рішення про відмову в їхній видачі, голова ліквідаційної комісії чи фізична особа-підприємець через десять робочих днів після цього може подавати держреєстраторові документи для припинення реєстрації.

Водночас закон передбачає, що за затримку передачі документів чи інформації, пов’язаної із припиненням господарської діяльності, податківцям, посадовцям Пенсійного фонду та ліквідаторам може бути встановлений штраф у розмірі  від 1020 до 4250 грн.

 Окрім того, згідно із законом, наполовину скорочується кількість документів, необхідних для процедури припинення. Зменшується з трьох до одного дня граничний строк внесення державним реєстратором запису про припинення та встановлюється максимальний строк 30 днів на розгляд, прийняття рішення та направлення кожному кредиторові повідомлення про прийняте рішення щодо його вимоги.