Я пенсіонерка за віком з 2008 року, колишній медпрацівник. Через скорочення посади з 2003 року я фізична особа — підприємець. Займаюся ятковою торгівлею, обрала спрощену систему оподаткування.

Нещодавно у вашій газеті прочитала, що пенсіонери за віком та інваліди, які обрали спрощену систему оподаткування, не повинні у 2011 році сплачувати єдиний соціальний внесок. Та коли я звернулася до місцевого відділення Пенсійного фонду з черговим звітом за 2011 рік, мене зобов’язали заплатити цей внесок за 2010 рік та з січня по липень 2011 року.

Тому хочу отримати чітку й конкретну відповідь: чи повинні пенсіонери за віком та інваліди-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачувати єдиний соціальний внесок у 2011 році? Адже повірте, що після виходу на пенсію працюю на ринку не через забаганку, а тому, що за 34 роки стажу заробила пенсію, трохи більшу за 800 гривень.

Л. САВИЦЬКА,
м. Куп’янськ Харківської обл.

Василь КРАВЧУК,
перший заступник голови
правління Пенсійного фонду:

— Згідно з пунктом 3 частини першої статті 7 та частини 11 статті 8 Закону «Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — закон) фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховують єдиний внесок у розмірі 34,7% на суми, самостійно визначені, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідно до частини четвертої статті 4 закону (у редакції Закону України від 07.07.2011 року № 3609-VІ) фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно  до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Тому фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами, за період з серпня 2011 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску. При цьому сплата єдиного внеску цими особами за період з січня по липень 2011 року є обов’язковою.