Я пропрацювала помічником вихователя у дитячому садку 44 роки. Заклад наш був підвідомчий шахті. Тож і коли я працювала, і нині, коли вийшла на заслужений відпочинок, вугілля отримувала від шахти безкоштовно. Загального робочого стажу маю 50 років. А ще я ветеран праці та учасник ВВВ.

Та цього року мені сказали, що маю заплатити за вугілля 770 гривень. Але чому? Що змінилося? Моя пенсія — трохи більше 1 тис. грн. Шахту нашу закрили. Та й взагалі мені закидають, що власне на ній я не працювала. Але ж я виховувала дітей шахтарів.  А ще в мене є знайомі жінки, які ніколи ніде не працювали, а нині отримують пенсію за чоловіків-шахтарів у кілька разів більшу за мою. То що ж це за соціальна справедливість?

А. ЧЕРНІКОВА,
м. Торез, 
Донецька обл.

Павло КУЖЕЛЬ, 
начальник відділу  Управління 
з реструктуризації  та закриття
вугільних  підприємств
Міненерговугілля:

— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 17 березня 2011 року № 303 «Про затвердження переліку професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля» та згідно зі статтями 43 і 48 Гірничого закону та підпунктом 165.1.20 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу, затверджено перелік професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля, до якого професія вихователя дитячого садку не входить.

Виходячи з вищезазначеного, ви не маєте права на забезпечення безкоштовним побутовим паливом без сплати податку.