ОЗДОРОВЛЕННЯ

На Луганщині в низці відомчих дитячих таборів — надто висока вартість відпочинку

Усмішки, нові пісні й жодної скарги — таким має бути «багаж», який привезуть хлопчики й дівчатка із заміських таборів відпочинку Луганської області. Якщо, звичайно, батьки їм куплять туди путівки. Однак чи прийнятні для батьківських гаманців ціни на відпочинок у літніх дитячих закладів? З’ясувалося, що тут ще чимало проблем.

— Коли ми проаналізували оздоровчу кампанію минулого року, дійшли висновку, що треба повніше використовувати власну заміську базу, — каже начальник обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Яриш. — Минулого літа наші табори були заповнені на 63% — там відпочило більш як 20 тисяч дітей. А потенційна можливість закладів, які є на території області, — 35 тисяч дітлашні за літо.

Начальник управління, як батько трьох хлопчаків, глибоко переконаний, що влітку діти не повинні вештатися в місті. Навряд чи хтось заперечуватиме це твердження. Але насправді лише трохи більш як половина батьків відправили на оздоровлення й відпочинок у заміські табори Луганщини своїх улюблених шибеників. У чому причина?

— Виявилося, що найчастіше для батьків не під силу викласти ті суми за путівки, які вимагає адміністрація табору, — відповідає Віктор Яриш.

За його вказівкою співробітники управління проаналізували ситуацію і  з’ясувалося, що середня вартість путівки по області становить 2400 грн. З них 840 грн компенсує Фонд соцстраху для всіх легально працюючих людей.

— Але все одно виходить, що батьки повинні заплатити приблизно 1560 грн. І хоч у цю суму входить 21 день перебування на природі та п’ятиразове харчування, для багатьох вона вже завелика, — констатує Віктор Яриш.

Діти вже вітають зниження вартості відпочинку.
Фото прес-служби Луганського облуправління у справах  сім’ї, молоді та спорту 

Щоправда, якщо говорити про ситуацію з путівками в цілому, то побачимо надто велику різницю навіть у межах окремо взятої Луганської області. Наприклад, на таких великих підприємствах, як сєверодонецький «Азот» або Алчевський металургійний комбінат, де є потужні профспілкові організації, батьки — члени профспілки платять лише 10% вартості путівки. Тож для них путівка може обійтися приблизно в 172 грн. Така сама ситуація — і на «Краснодонвугіллі». Але набагато більше людей зараз не працює на великих підприємствах. Що ж робити?

— Вартість путівок у наші оздоровчі табори коливалася в дуже великих межах. Від 1830 до 3830 грн, тобто різниця істотна. І максимальну ціну за путівку хотіли отримати навіть не в обласному дитячому оздоровчому комплексі «Південний», що розташований у Криму, а в таборі «Ялинка» шахти «Міусинська» (місто Красний Луч). Понад три тисячі за путівку хотіли в таборі «Привілля» ДП «Лисичанськвугілля». І майже три тисячі гривень — ще в деяких таборах підприємств вугільної галузі, — розповідає Віктор Яриш. — Адекватних пояснень, окрім того, що, мовляв, як члени профспілки батьки-гірники самі собі й компенсують вартість путівки, ми не почули. Але нам було не важливо, що там намагалися «приховати» в ціні путівки. Мета — зробити її доступною й для тих жителів міста, які не є працівниками вугільної галузі. Тож ми вийшли до Федерації профспілок Луганської області з пропозицією звернути увагу на калькуляцію вартості путівки в таборах підприємств вугільної промисловості та рекомендувати виключити з вартості путівки витрати, що не стосуються безпосередньо оздоровлення дитини.

Буквально наступного дня під керівництвом голови обласної державної адміністрації відбулася спеціальна нарада для керівників тих територій, де недостатньо звертають увагу на підготовку дитячої оздоровчої кампанії. І вже під час наради міський голова Красного Луча Марина Філіппова заявила, що у двох таборах («Ялинка» шахти «Міусинська» та «Променистий» ДП «Донбасантрацит»), де оздоровлюються діти з усього міста, ціна путівки знижена на 500 грн.

Ось така перемога, яку оцінять, перш за все, батьки краснолуцьких школярів. Залишається додати, що цього літа в області працюватимуть 38 заміських дитячих оздоровчих таборів. Мережу таких закладів не просто збережено, вона примножується. А в дитячому оздоровчому комплексі «Південний», який луганчани побудували в Криму, цього року буде відкрито філію Нікітського ботанічного саду. Дивно для кримських степів? Але не для людей, які щиро піклуються про дітей.