АКЦІЯ «УК»

Меморандум між владою й виробниками хліба та молока поліпшив забезпечення шахтарських містечок продуктами

Сьогодні супермаркети зазвичай пропонують покупцеві власну випічку. Наприклад, у центрі Луганська можна побачити на полицях хліб «Янтарний», «Тостерний» і «Томатний», вироблений за італійською рецептурою. Навіть назви апетитні. Але поряд з елітними сортами хліба обов’язково знайдеш і вироби «соціальні». Дуже привабливі за ціною: «цеглинка» білого коштує 2,50 грн, «Станиця» — 3,19 грн й трохи дорожчий  батон «Луганський» — лідер купівельного попиту. А нові власники контрольного пакета акцій ПАТ «Коровай» навіть заявили, що готові реалізовувати на території краю хліб соціальних сортів за найнижчою в Україні ціною! Тож на полицях — ціла «армія» короваїв. Який хочеш вибирай.

Так працює меморандум взаєморозуміння між виробниками хліба та облдержадміністрацією, який підписано в березні цього року.

Луганських гірників забезпечать якісним хлібом. Фото Володимира ЗАЇКИ

А рік тому ситуація була іншою…

12 березня 2011 р. у статті «Куди зник коровай?» (№45 (4443)) «Урядовий кур’єр» писав про те, що «стотисячні шахтарські міста Свердловськ та Ровеньки болісно відчули «тимчасові фінансові складнощі», у зв’язку з якими основний постачальник хлібобулочних виробів у регіоні — ВАТ «Коровай» був вимушений напередодні березневих свят наполовину скоротити виробництво хліба соціальної категорії споживання. Тоді голова правління ВАТ «Коровай» повідомив, що борошна немає, бо хлібопекарням дорого купувати його у держави по 2,5 тисячі гривень за тонну.

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу через нестачу хліба в Луганській області. Його виробництво на Свердловському хлібокомбінаті №5 вдалося відновити тільки після втручання очільника області та обласної прокуратури. «Урядовий кур’єр» тримав справу на своєму контролі. 23 березня 2011 р. у статті «Коровай виявився з кримінальнім присмаком» (№52 (4450)) ми повідомили, що «за допомогою голови облдержадміністрації, який своєчасно втрутився в ситуацію, ВАТ «Коровай» отримав 50 тонн борошна. Проблеми у забезпеченні борошном та хлібом жителів Луганщини подолано». Згодом повернулися до теми хліба 14 вересня, розповівши у статті «Хліб світанку до вашого столу до ранку» (№168 (4566))  про те, що хлібозавод ПАТ «Луганськмлин» освоїв технології випічки, які міністр АПК визнав унікальними.

Нині керівництво області щоденно й чітко контролює ситуацію на ринку хліба. У березні цього року найбільші виробники борошна, хліба і хлібобулочних виробів, а також представники роздрібної мережевої торгівлі підписали з облдержадміністрацією меморандум, у якому зобов’язалися не допускати необгрунтованого підвищення цін на хліб. Перед його підписанням голова облдержадміністрації Володимир Пристюк зазначив, що в області «вдалося подолати складнощі, які раніше існували між виробниками хліба, і більше того, з’явилася зацікавленість у співпраці».

Як повідомляє прес-служба ОДА, виробники хліба зобов’язалися не допускати необгрунтованого зростання оптових цін на борошно, хліб і хлібобулочні вироби, а в разі зростання закупівельної ціни на пшеницю закуповувати борошно, вироблене із зерна державного інтервенційного фонду, і використовувати його на виробництво хліба, що користується найбільшим попитом в краї. Виробники також мають безперебійно забезпечувати споживачів хлібом і борошном у достатній кількості, вести заготівлю зерна для безперебійної роботи борошномельних підприємств і брати участь у формуванні регіонального запасу продовольчого зерна.

Супермаркети теж взяли зобов’язання

Суб’єкти мережевої роздрібної торгівлі зобов’язалися не застосовувати до обласних підприємств, які виробляють хліб і борошно, систему надбавок за розміщення їх товарів у мережі, укладати договори безпосередньо з виробниками і не допускати скорочення реалізації борошна і хліба.

Зі свого боку Луганська ОДА зобов’язалася формувати державний інтервенційний фонд та регіональний запас зерна в області, сприяти закупівлі зерна та борошна з цих фондів для хлібопекарських підприємств в обсягах, необхідних для збереження стабільної ціни на хліб.

«Меморандум, який ми укладаємо, народжувався на подив непросто. Усі погоджувалися, що він вкрай потрібний, але були різні підходи: хтось пропонував зробити ціну на хліб плаваючою, хтось — затвердити одну ціну. Але в підсумку вдалося домовитися. Цей документ —  заява про нашу позицію. Ми стверджуємо, що в області є необхідна і навіть більша кількість зерна, що дасть змогу стабільно забезпечувати хлібом область не один рік. Ми також заявляємо, що у нас ніколи не буде проблем із постачанням якісного хліба населенню», — заявив Володимир Пристюк.

Тепер керівництво області піклується не тільки про потрібну кількість продукції соціальних сортів, а й вимагає збільшити якість продукту, його різноманіття та не підвищувати ціни. Серед виробників, які погодилися з цими вимогами і підписали меморандум з обласною державною адміністрацією, — ПАТ «Коровай», 20,41% акцій статутного капіталу якого нещодавно придбав торговий дім «Золотий врожай» (Донецьк), ПАТ «Луганськмлин», ТОВ «Лотуре-Зернопром», ЗАТ «Айдархлібпром» та інші. Торгові мережі представляли ТОВ «ПКФ «ЛІА ЛТД», ТОВ «Спар Луганськ», ТОВ «Марс» та інші.

Стабілізація цін на соціально значущі продукти харчування утверджується:  вслід за пекарями уникати  підвищення зобо- в’язалися й виробники молочної продукції, уклавши схожий меморандум з облдерж- адміністрацією.