РЕЙТИНГ

Інститут світової політики визначив першу десятку вітчизняних   і кращих іноземних послів в Україні

Торік людям у метеликах доводилося  демонструвати  не лише професіоналізм, а й винахідливість, адже дипломатів часом змушували ставати політиками. Представникам іноземних держав, приміром, довелося побувати в українських судах, а повпредам України — не лише роз’яснювати позицію офіційного Києва, а й вирушати на передову в охоплених революціями арабських країнах.  

Як слушно зауважив голова наглядової ради Інституту світової політики  Віктор Шлинчак, дипломатів радше критикують, ніж хвалять, тож щорічне опитування — одна  з небагатьох нагод  сказати їм добре слово. Тому черговий рейтинг «ТОП-10 іноземних послів в Україні» і «ТОП-10 українських послів за кордоном» тут вважають додатковим стимулом для дипломатів, аби вони вдосконалювали свою діяльність.

Зазначимо, що найуспішніших амбасадорів цього разу визначали понад сорок провідних експертів, дипломатів, журналістів. А критерії оцінювання діяльності вітчизняних і закордонних дипломатів вельми прозорі. Це і здатність оперативно й ефективно вирішувати проблемні питання України в країні виконання закордонної місії, і доступ та можливість впливу на ключових політичних гравців у країні перебування.

Ну й, звісно ж, відкритість та активність у діалозі з політиками, експертами та медіа, організація й участь у публічних заходах, які сприяють налагодженню діалогу між країною посла та країною перебування і вміння створювати позитивний імідж своєї країни.

Переможцем у списку найефективніших українських послів став Представник України при Європейському Союзі  Костянтин Єлісеєв, а серед іноземних дипломатів  найефективнішим визнаний Посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт.

До першої десятки українських послів за кордоном, за версією Інституту світової політики, увійшли також Посол України у США Олександр Моцик,  Посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський, Посол України в Бельгії та Глава Місії України при НАТО Ігор Долгов, Посол України в Туреччині Сергій Корсунський,  Посол України у Фінляндії Андрій Дещиця, Посол України у Німеччині Наталя Зарудна, Посол України в КНР та Монголії Юрій Костенко, Посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко і Посол України в Японії Микола Кулінич.

«ТОП-10 іноземних послів в Україні» має такий вигляд:  Джон Теффт — Посол Сполучених Штатів Америки, Жозе Мануель Пінту Тейшейра —  Посол, голова представництва Європейського Союзу,  Ганс Юрген-Гаймзьот —  Посол Федеративної Республіки Німеччина,  Генрик Літвін — Посол Республіки Польща, Грігол Катамадзе —  Посол Грузії,  Жак Фор —  Посол Франції,  Лі Тернер —  Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії,  Міхаіл Зурабов — Посол Російської Федерації,  Пятрас Вайтекунас — Посол Литовської Республіки,  Іон Стевіле — Посол Республіки Молдова.