МАЙСТЕР-КЛАС

Відомому американському телеведучому український Прем’єр нагадав Джиммі Картера 

В Україні перебуває Ларрі Кінг. Той самий, чия біла сорочка з червоними підтяжками стали символом розкутості телевізійного ефіру, гострих запитань, несподіваних відповідей і об’єктом для наслідування серед молодших колег.

Підтяжки залишив удома

Зустріч українських акул пера із заокеанським гуру відбулася вчора опівдні. Чесно кажучи, в око одразу впала невеличка кількість журналістів, які чомусь непоспіхом заповнювали прес-центр Кабінету Міністрів. Жодного ажіотажу чи хвилювання, дюжина камер. Скажімо так, будь-яке урядове засідання збирає більше медійників. Але то було перше враження, і невдовзі все стало на свої місця. А ті, хто не полінувався акредитуватися, запам’ятає цю історичну для себе подію на все життя.

До прес-центру американський гість прибув одразу після інтерв’ю з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. За хвилини очікування журналісти встигли обговорити і політику, і роботу, і курортний відпочинок. Але варто було Ларрі Кінгу переступити поріг прес-центру, зала вибухнула оплесками, яких чути тут доводиться нечасто.     

Ларрі Кінг у свої 78 років справляє враження старого хитрого лиса, а його особливий прищур з ледь помітною печаткою втаємниченої посмішки і різкий скрипучий голос ніби пробирають співрозмовника до кісток. Цього разу нам не вдалося побачити його знамениті на весь світ широкі підтяжки, зате він без комплексів відповів на запитання одного з колег про колір власних шкарпеток: «Чорні, довгі до коліна з червоними смужками з боків».

Суть, звичайно, не в кольорі вбрання. Просто ці слова дають змогу зрозуміти дві прості речі: інтелектуальний рівень деяких журналістів і готовність метра до будь-якого повороту подій. Причому будь-де і будь-коли. А його увагу до Східної Європи привертають не лише політика з економікою, а й поклик серця. «Моя мати родом із Мінська, — розповів гість. — Тож мені було необхідно відчути аромат місць свого походження».

Метр зізнався у любові до Києва, хоча поїздку сюди порівняв із зануренням у невідомість. «Я обов’язково повернуся сюди, — продовжив Ларрі Кінг. — І візьму з собою дітей та онуків».

     

Метр журналістики в захваті від зустрічі з українським Прем'єром. Фото Олега МАРКЕВИЧА

«Я люблю брати інтерв’ю»

Його розмова з главою уряду тривала 35 хвилин. Американцеві український Прем’єр сподобався. Насамперед відвертістю, коректністю і точністю відповідей, обізнаністю з усіма політичними й економічними процесами у світі.

За 55 років телевізійної кар’єри журналіст інтерв’ював сотні можновладців, політиків, відомих бізнесменів. Кого йому більше нагадує Микола Азаров? Мабуть, чимось президента США Джиммі Картера. Крім того, Ларрі Кінг переконаний, що його вчорашній співрозмовник міг би бути успішним і в Америці. Може, й дрібниця, але приємно усвідомлювати, що глава нашого уряду не загубився серед інших масштабних фігур сучасності.

Говорили Микола Азаров і Ларрі Кінг переважно про концептуальні речі: мету, якої прагне досягти Україна, втрати і здобутки на шляху модернізації країни. Від співрозмовника інтерв’юер довідався, що з російським прем’єром Володимиром Путіним дуже складно мати справу. З іншого боку, Росія надзвичайно важлива для України, тому пошук спільних точок дотику є одним із наших національних пріоритетів.

Загалом стиль спілкування американця істотно відрізняється від звичного нам. Певні недомовки, натяки змушують вас самотужки шукати істину. Недаремно Ларрі Кінг має свій погляд на правду, яка, за його словами, є надто складною річчю. У своїй роботі він керується тим принципом, що громадськість треба навчити відсівати зерна правди від полови, що звучить з ефіру. А висновки кожна людина зробить для себе сама. Адже те, що є правдою чи істиною для однієї людини, може бути діаметрально протилежним для іншої.

Кожен із присутніх журналістів, поза сумнівом, хотів задати метрові запитання про справу Тимошенко. «Певний розголос у США вона має, — розповів він, — але Україна і все, що в ній відбувається, не належить до топ-списку тем, що активно обговорюють за океаном». Утім, від розмови з екс-прем’єром він би не відмовився: «Я люблю брати інтерв’ю у цікавих особистостей, яким є що сказати людям. Докопатися до витоків проблеми».

А їх в Америці нині вдосталь. Криза, високий рівень безробіття, неприйняття позиції опонентів, страх перед тероризмом. Наближення президентських виборів не залишає місця поступкам і компромісам. «А вони, — на думку Ларрі Кінга, — обов’язково мають бути в демократичному суспільстві».

28 листопада відбулася зустріч Ларрі Кінга з Миколою Азаровим та підсумкова прес-конференція. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА