АКТУАЛЬНО

На виконання весняно-польових робіт аграрії стовідсотково забезпечені пальним та добривами 
 

Нині посів ранніх зернових культур в Україні проведено на площі 2,3 млн га (57% прогнозу). Зокрема господарства Криму засіяли 66 тис. га, Одеської області — 250,2 тис. га, Хмельницької — 132,5 тис. га, Тернопільської — 106,3 тис. га, Волинської — 77,3 тис. га, Рівненської — 71,5 тис. га. Крім того, посів ранніх зернових і зернобобових культур завершили господарства Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Про це на урядовому брифінгу повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.      

За його словами, посів цукрових буряків проведено на площі 107 тис. га від запланованого прогнозу 587 тис. га. Розпочато посів соняшнику на площі 24 тис. га і триває пересівання озимих на зерно ярими культурами. Плановий прогноз скориговано з 3 млн га до 2,5 млн га, і пересівання проведено на площі приблизно 300 тис. га. Він також повідомив, що завершено перший етап підживлення озимих зернових культур на площі майже 100%.     

З огляду на загибель озимих і необхідність проведення їх пересівання міністерство і науковці запропонували змінити структуру посівних площ, із чим аграрії фактично погодилися. Так, за словами Миколи Присяжнюка, цього року буде збільшено площі кукурудзи на зерно приблизно до 4—5 млн га, ячменю — до 3,2 млн га. Також передбачається розширення посівів вівса, гороху, зернового сорго, сої та круп’яних культур.

Урядовець зазначив, що аграрії будуть повністю забезпечені ресурсами для проведення весняно-польових робіт. Зокрема придбано 436 тис. тонн дизпального (майже 100% потреби) та 110 тис. тонн бензину (100%). Крім того, з урахуванням перехідних залишків, є 952 тис. тонн поживних речовин міндобрив (майже 100% потреби). Також сільгоспвиробники повністю забезпечені насінням кукурудзи, соняшнику, сої та цукрових буряків.

Водночас міністр наголосив на важливості фінансового забезпечення аграрного сектору, особливо товарного виробництва зернової групи. «За нашими розрахунками, мінімально необхідно 36 мрлд грн, з яких 28 млрд грн — на матеріальні ресурси. Сьогодні ми бачимо, що певною мірою є дефіцит фінансових ресурсів обсягом 8 млрд грн. Нині ми працюємо спільно з Національним банком та комерційними банками, щоб збільшити обсяги кредитування аграрного сектору. Крім того, через форвардні закупівлі зерна держава планує додатково дати приблизно 3 млрд грн для проведення весняно-польових робіт. При цьому держава зможе забезпечити мінімум резерву продовольчого зерна, що дасть змогу не застосовувати будь-які заходи щодо регулювання його ринку», — підкреслив Микола Присяжнюк.

Також уряд передбачив спеціальною програмою виділення 20 млн грн для поповнення страхових запасів сортового насіння, але це вже для проведення осінньо-польових робіт. Крім того, передбачено виділення  300 млн грн на компенсацію витрат на пересівання площ, де загинули озимі.