БЕЗПЕКА. Таким чином зроблений перший крок до створення в басейні другої за величиною притоки Дніпра автоматизованої системи спостережень, що дасть можливість оперативніше реагувати на природні катаклізми. Цей задум реалізований Українським центром екологічних і водних проектів, Українським гідрометеорологічним інститутом спільно зі Словацьким гідрометеорологічним інститутом і Центральним науково-дослідним інститутом комплексного використання водних ресурсів Республіки Білорусь. Він вперше профінансований нашими західними сусідами у рамках програми НАТО «Наука заради миру і безпеки». 

— Причиною такої уваги до української проблеми стало те, що в останні десятиріччя в басейні річки Прип’ять формуються високі повені, які створюють небезпеку для людей, нищать врожаї та майно. Взимку повінь на річці Стохід, наприклад, у селищі Любешів на два сантиметри перевищила історичний максимум, — розповів керівник обласної гідрометеорологічної служби Ростислав Бондарчук. — Отож не дивно, що словацько-українсько-білоруський проект «Мо?ніторинг та прогнозування паводків у басейні річки Прип’ять» за головну мету має покращення моніторингу та запровадження сучасних інструментів прогнозування паводків.

Учасники події, в якій взяла участь і представник програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» Сюзанна Міхаеліс, ознайомилися з можливостями введеної в дію апаратури. Обладнання одного з американських виробників не тільки уможливлює з п’ятихвилинним інтервалом вимірювати рівень і температуру води, кількість опадів, вологість повітря, «точку роси», а й відразу ж пересилає здобуту інформацію до Волинського обласного центру з гідрометеорології. Ці дані за потреби будуть доступні широкому загалу через мережу Інтернет.

Робота автоматизованої гідрометеорологічної станції в режимі реального часу з високою частотою дасть можливість швидко і точно моделювати хвилі паводків і за необхідності оперативно сповіщати про них владу і населення. Подібні станції невдовзі з’являться і в інших моніторингових точках басейну річки, де спостереження досі ведуться по-старому, а отримані дані передаються телефоном.