ПРОГНОЗИ

Якщо вірити календарю майя, 2012-го землянам, можливо, доведеться складати іспит
на відповідність новій епосі
 

Людство було забобонним завжди. І завжди знаходилися  добродії, які непогано на цьому заробляли. Однак і абсолютно ігнорувати передбачення не варто, адже це часом допомагає уникнути непоправних помилок, самовдосконалитися чи й просто вижити.

Днями розпочався зворотний відлік останнього року, який у традиційному календарі стародавніх майя завершується 21 грудня 2012-го. Ця дата вже давно привертає до себе увагу містичними припущеннями про кінець світу, однак не все  так погано для нас, якщо зможемо зберегти головні людські цінності, стверджують сучасні тлумачі.

Календарі не брешуть?

Отож, згідно з хронологією майя, сучасна епоха почалася 12 серпня 3114 року до н. е. і повинна завершитися у  грудні 2012-го н. е. Ніхто поки що не пояснив, звідки майя взяли саме ці дати і які причини спонукали їх створити такі складні системи відліку часу. Проте нині, коли «будильник», створений майя, готовий ось-ось задзвонити, ми починаємо розуміти, що вони володіли такими знаннями, які не можна ігнорувати.

Майя були не лише астрономами, а й астрологами. Вони вірили, що небесні тіла впливають на їхню долю. А найбільше, звісно, Сонце.

Подібно до інших народів Мезоамерики, майя вважали, що Всесвіт існує в рамках великих циклів. Жерці казали, що з моменту створення роду людського минуло вже чотири таких цикли, або «Сонця». Нині людство живе в епоху П’ятого Сонця, яке вважається неймовірно старим.

В Антропологічному музеї в Мексиці зберігається знаменитий ацтекський календарний «Камінь Сонця». Величезний базальтовий моноліт діаметром 3,5 метра і вагою 24,5 тонни  відображає уявлення древніх про далеке минуле. У центрі каменю зображений Тонатіу Майя — бог Сонця нинішньої епохи. По боках розташовані символи чотирьох попередніх епох.

Зазначимо, що аналізуючи міфи про загибель чотирьох Сонць, учені знаходять прямі аналогії з деякими природними катастрофами.

У 2012 році під час грудневого сонцестояння на людей чекає надзвичайно рідкісне астрономічне явище: Сонячна система вишикується в одну лінію з центром Чумацького Шляху, що відбувається раз на  26 тисяч  років — саме  стільки часу потрібно Сонцю, щоб зробити один оберт навколо центру Галактики.

Мудрість від майя: хіба може закінчитися те, що має форму круга. Фото з сайту tour.ru

Гріх не заробити на туристах

Багато закордонних туристів хотіли б цього дня  опинитися, приміром, у Мексиці та на власній шкурі перевірити пророкування стародавньої індіанської цивілізації. Тож мексиканський уряд має намір якомога краще скористатися  з цього: у рамках зазначеної дати планують низку  заходів, зокрема глибше ознайомлення з традиціями та історією майя. Готуються до туристичного буму і продавці сувенірів.

Водночас старійшини племені майя, які живуть у Гватемалі, стверджують, що кінець світу — це повністю західний міф. За словами одного з вождів Аполінаріо Чіле Пікстуна, всупереч поширеній помилці, календар майя нічого не говорить про загибель планети.

За його словами, відповідний «прогноз» означає лише, що завершується певний період часу згідно з віруваннями майя, а сам він уже втомився від цієї істерії і докучливих людей, які своїми запитаннями зводять його з розуму.

За стародавнім календарем майя, який рахує епохи приблизно 394-річними періодами, відомими як бактуни, закінчення 13-го бактуна припадає на 21 грудня 2012 року. Число 13 для індіанців цього племені священне. Календар показує, що цього дня «закінчується» час.

«Число «13» було священним для майя, при цьому воно не містило в собі нічого згубного або злого. Таким чином, закінчення 13-го бактуна — це важлива дата від створення світу, але жодного стосунку до західних уявлень про кінець світу вона не має», — пояснив фахівець із культур Мезоамерики Техаського університету Девід Стюарт.

— Якщо ви запитаєте справжніх майя про те, що трапиться в 2012 році, вони просто не зрозуміють, про що йде мова. Кінець світу? Та ви жартуєте! Ось засуха — це справді проблема, скажуть вони, — погоджується  з ним археолог Хосе Хучім.

Поживемо! Побачимо!?

Майя вдалося створити фактично нескінченний календар. І їхнє пророцтво стосується якоїсь події, яка має змінити хід історії. Одні припускають, що на Землі настане нова ера — ера духовного прозріння. Інші схильні вважати, що майя передбачали кінець світу.

Нагадаємо, багато людей на Заході вже пов’язали «прогноз майя» із серією астрономічних явищ, які припадуть на 2012 рік. У момент зимового сонцестояння Сонце опиниться на одній лінії з центром Чумацького Шляху — це, на їхню думку, означає, що потік енергії, який зазвичай іде до Землі з центру Чумацького Шляху, обов’язково буде порушений 21.12.12 об 11:11 за єдиним світовим часом.

 

ДО РЕЧІ

 

Учені з університетів Тулузи і Монреаля заявили нещодавно: час  незворотного для всього людства кінця світу відомий.

За підрахунками експертів з вивчення космічних просторів, Земля загине через те, що центральне світило нашої сонячної системи перетвориться з так званого «жовтого карлика» в «червоного гіганта». Останній і спопелить нашу планету, стверджують вчені, що мають можливість спостерігати за іншими планетами, які спіткала аналогічна доля.

Дані, отримані за допомогою космічного телескопа «Kepler», також дають змогу розрахувати дату загибелі нашої планети: ця страшна подія відбудеться приблизно через п’ять мільярдів років. За цей час людство цілком встигне знайти нову планету для проживання.