ПРОГНОЗИ

Економічне зростання України за результатами 2011 року буде одним із кращих в Європі, проте ризики — через «хворобливість» світової економіки — залишаються 

Наприкінці 2011 р. інфляція в Україні знизилася порівняно з початком року майже вдвічі — до 5% завдяки зниженню цін на світових ринках сировини та монетарним обмеженням Нацбанку. За словами посадовців, показник економічного зростання України за результатами нинішнього року буде одним з кращих в Європі, хоча озвучувати цифри поки зарано. Але позитив, набутий у першому півріччі 2011 р. нині гальмується через боргову кризу в Європі та спад у китайській економіці. Про це на прес-конференції «Економічні підсумки 2011 року» повідомив фінансовий аналітик Ерік Найман.

Зростання  є більш збалансованим

Досить вдалим, оскільки ріст ВВП України досягнув майже 5%, вважає 2011 рік президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. «Ми спостерігаємо діяльну реанімацію докризової моделі економічного зростання. Їй притаманний активний розвиток експортної активності та енергійне споживання. Зростання в цьому році є збалансованішим, ніж до кризи. Але це вже не 100% докризова модель — нині обмежена динаміка експорту, до того ж, Україна не може розраховувати на надходження зовнішнього кредитного капіталу», — констатує експерт.

Наступного року міжнародні ринки капіталу для України будуть якщо не зовсім закриті, то доступ до них буде вкрай обмежений. Аби нині виходити на ринки запозичень, Україна має платити 10% і більше за свої борги, що є занадто високим показником для фінансування дефіциту бюджету. Ситуація погіршується і для інших країн. Італія та Іспанія, які виходили у грудні на міжнародні ринки запозичень, брали у борг під 7% і вище (для порівняння: влітку український уряд зміг позичити кошти під 6,25%).

 На розвиток вітчизняної економіки впливають три чинники: внутрішнє споживання, експорт, відновлення інвестицій (останній чинник закладає позитив у прогнозі на 2012 р., але про цифри експерти не говорять, оскільки їх важко визначити у зв’язку з нестабільною світовою економічною ситуацією). Зберігаються і ризики через волатильність економіки. У світі очікується тривалий період депресії, що негативно відіб’ється на економіці нашої держави. Тому, на думку Я. Жаліла, джерелами для активізації вітчизняної економіки в наступні роки мають стати регуляторна реформа (поки вона декларативна), реформування в агросекторі, створення інструментів, що базуються на стимулюванні експорту та імпортозаміщенні, а також реформа соціальної сфери.

Гнучкість курсу залежатиме  від ціни на газ

Наступного року на банківський сектор очікують стресові ситуації. Потреба європейських банків у додатковій капіталізації становить 115 млрд євро, тому європейські фінансові установи навряд чи підтримуватимуть своїх «дочок» в Україні. Втім, пом’якшити удар на фоні загальної турбулентності можуть парламентські вибори 2012 р., під час яких в Україну імовірно надійдуть з-за кордону, за оцінками експертів, $2-3 млрд. Ці вибори провіщають стати найдорожчими, адже занадто високою є ціна питання. Пом’якшиться тиск на гривню і завдяки чемпіонату «Євро-2012» та надходженню додаткового капіталу від іноземців. «Це іміджевий проект для притоку капіталу в середньостроковій перспективі», — вважає виконавчий директор міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко.

Цього року в ринки, що розвиваються, в світі вкладено понад $300 млрд, з яких в Україну — $6 млрд. Наш потенціал колосальний завдяки сільському господарству і кваліфікованій дешевій робочій силі.

 «Технічно Україна може жити з курсом 8 грн ще 1,5-2 роки, але все залежатиме від ситуації на світових товарних ринках та вартості на енергоносії», — підкреслює Ерік Найман. За його словами, важкі перемовини з Росією свідчать, що вона не поступатиметься своїми інтересами, оскільки підписала вигідний для себе контракт, що є «спадщиною 2009 року».

«Якщо у 2010 це не було критичним, то нині, якщо Росія не піде на поступки в ціні на газ, Україна в 2012 р. переплатить $4-5 млрд», — підкреслює Е. Найман. Він очікує, що у 2012 р. Україна перейде до більш гнучкого курсу долара відносно гривні. Ймовірне невелике зниження курсу гривні до 8,20—8,50 за долар. «Але якщо хтось «розкачає» гривню до 8,80 за долар, то це вже будуть спекулятивні дії», — зазначає Е. Найман.