КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ

Завдяки реалізації міських програм чергу в Харкові  вдалося скоротити на 87 сімей

Слова народної пісні «Збудуй хату з лободи, а в чужу не веди», спадають на думку, коли мова заходить про одну з найгостріших проблем українських сімей — забезпечення житлом. Адже власний дім — це можливість побудувати щасливу родину. Такий шанс реально з’явився торік у харків’ян, про що й написав «Урядовий кур’єр» 3 березня 2011 року в публікації «Спочатку кошти, потім новосілля». В ній йшлося про те, що з міського бюджету виділили на реалізацію двох програм молодіжного кредитування і програму «Доступне житло» 10 млн грн. Зокрема, на останню, яка реалізовуватиметься протягом аж семи років поспіль, передбачено щорічне фінансування з міського бюджету в 5 млн грн. «У 2011 році виділення цих коштів дасть можливість забезпечити житлом до 60 харківських сімей, що перебувають на квартирному обліку», — зазначив тоді заступник міського голови, директор департаменту економіки і комунального майна міськради Михайло Фатєєв. За його словами, на 5 млн грн  буде зведено 3,5 тис. м2 житла. Минув рік: чи отримали обіцяне харківські сім’ї ?

 Більше дітей, більше  й квартир

— Як і планували, 87 родин, з яких 56 брали участь у програмі «Доступне житло» і 31 — у програмі молодіжного кредитування, отримали 97 квартир у новобудовах на проспекті Перемоги, Салтівському шосе і вулиці Малиновській, — розповідає власному кореспонденту газети Михайло Фатєєв. — Кількість квартир і сімей не співпадають із приємних причин: деякі багатодітні родини брали не по одній, а по дві квартири.

 Одна з основних умов участі в програмах, за визначенням держави, —обов’язкове перебування сім’ї-претендента на квартирному обліку. Крім цього, перевіряється ще й дохід кожної родини. Для програми «Доступне житло» він не повинен перевищувати більше п’яти розмірів середньої заробітної плати в області. Це зроблено, аби більш забезпечені не мали можливості брати участь у соціальному проекті.

По молодіжному кредитуванню навпаки — мінімум обмежений. Тобто, дохід сім’ї, яка бере участь у цій програмі, повинен дозволяти щоквартально виділяти кошти для погашення кредиту, залежно від його суми. При цьому мають залишатися ще гроші на кожного члена сім’ї — не менше прожиткового мінімуму. Але цей кредит також пільговий і особливо привабливий для молодих сімей з дітьми. Якщо в сім’ї — одна дитина, вона не сплачує проценти взагалі. Якщо має двох дітлахів, то також не сплачує відсотки і 25% кредиту їй компенсує бюджет. А якщо має троє і більше дітей, тоді сім’я зовсім не платить відсотки, і бюджет погашає їй 50% кредиту. Не враховуються ні інфляція, ні тривалість терміну кредиту (30 років). Отже, кожна молода харківська родина, яка до 35 років має дітей, може придбати пільгову квартиру.

Не винаходили велосипеда

Торік, за словами заступника міського голови, у Харкові побудовано і введено в експлуатацію за рахунок коштів двох програм 5 тис. 168,46 кв. м житла. До речі, ці міські програми діють у рамках державних як складова їх частина. Однак державне фінансування дістається лише тим містам, які знаходять і добавляють до них кошти з міського бюджету. Як, наприклад, робить це Харків.

 — Є тут ще один важливий момент, — зауважує Михайло Фатєєв.—Завдяки цим програмам, будівельники отримали інвестиції на суму понад 28 млн грн, які були спрямовані на будівництво. Тобто 30% коштів за умовою програми «Доступне житло» внесено з бюджету, а 70% вклали з особистих збережень самі отримувачі житла. З цих коштів, що також важливо, виплачені податки та заробітна плата. В результаті — вигідно всім.

 Виконком міської ради затвердив порядок ведення реєстру охочих брати участь у цих програмах та оприлюднив необхідну інформацію на своєму сайті. Тим, кому потрібна індивідуальна консультація, її надають в управлінні квартирного обліку міськради або ж у регіональному центрі «Спеціалізоване управління Державного Фонду житлового кредитування». Тут, як правило, й оформляються всі документи.

 — Ми, звичайно, могли, коли готували програму «Доступне житло», створити власний міський орган і самостійно розподіляти й витрачати кошти на будівництво житла, — зазначає заступник міського голови. — Та оскільки міська програма лише складова державної, не стали винаходити велосипед і уклали договір з державним підприємством, яке працює на цьому ринку вже багато років. І не помилилися.

 Справді, харківські сім’ї вчасно отримали документи на право власності на куплені ними квартири, незалежно від того, в якій програмі вони брали участь. Усі будинки здані в експлуатацію. Хтось із новоселів уже в’їжджає в нове помешкання, а хтось взявся за ремонт за власним смаком. Але всі задоволені, адже отримали те, про що мріяли.