«Дідусю Морозе!

У передноворіччя пишу тобі листа з уклінним, хоча дещо незвичним проханням. Прошу не для себе — прошу за дітей із далекого від столиці села Дубаневичі, що в Городоцькому районі на Львівщині: будь ласка, подаруй їм у 2012-му нову школу! І щоб була вона обов’язково зі спортзалом — його ніколи тут не було.

Нинішня, маленька, вгрузла в землю дісталася селянським дітям ще від панської Польщі. Сьогодні тут у напівтемних шести класних приміщеннях отримують знання лише 86 школяриків (у найбільшому класі 14 хлопчиків та дівчаток), а навчають усіх мудрому і вічному 13 учителів.

Та як навчають! Цьогоріч вся Дубаневицька школа, від найменшого першачка до випускників, весь педколектив на чолі з директором написали диктант мовної єдності, який проводить Українське радіо (за що йому окрема дяка і хвала, без жодної помилки. І, відповідно, стали переможцями, отримали в подарунок прекрасну бібліотечку. Тож, видно, має рацію директор Віталій Маковецький, коли каже, що навіть невелика сільська школа, якщо тамтешні педагоги даватимуть діткам якісні сучасні знання, може на рівних конкурувати з деякими столичними гімназіями.

Тож заради цієї знаменної для учасників мовного диктанту та тутешньої громади події дістань, Дідусю Морозе, зі своєї торби чарівний ліхтар, від світла якого іноді з’являються всілякі фантастичні дива. Зваж також, що учні дуже люблять свою стареньку школу, власноруч ремонтують її влітку. Вони невтомно збирали експонати, випрошуючи у бабусь і дідусів старі сімейні реліквії, щоб створити шкільний музей. Недавно розчистили 15 занехаяних джерел довкола села, і сьогодні з них можна напитися чистої, як сльоза, водиці, і щороку саджають дерева, бо давня назва села — Дубаневичі свідчить, що довкола нього буяв колись густий дубовий ліс.

Розповідають, що у відомих американських та англійських університетах випускників, навіть найкращих, не беруть викладачами: вважається, що набутий високий рівень знань, тобто авторитет своєї альма-матері вони повинні поширювати, працюючи в інших навчальних закладах. Гадаю, це правило треба поширити і на здібних вихованців Дубаневицької сільської школи — тоді переможців  Загальноукраїнського мовного диктанту, а отже, справжніх патріотів буде набагато більше».