ЛІГА ЄВРОПИ

«Металіст» уперше в своїй історії зіграє у чвертьфіналі престижного турніру 
 
 

На попередньому етапі єврокубків кривдника київських динамівців — казанський «Рубін» чинний чемпіон Греції двічі обіграв з улюбленим рахунком — 1:0. Свою рішучість пройти в Лізі Європи якомога далі «Олімпіакос» підтвердив у Харкові, де після фінального свистка на табло горіли ті самі цифри на користь гостей.

Як з’ясувалося, іспанський наставник Ернесто Вальверде сповідує суто італійський варіант гри: максимально надійні дії в захисті плюс разючі контратаки. Наскільки цей перевірений часом рецепт виявився ефективним, свідчить такий факт: протягом останніх десяти офіційних зустрічей червоно-білі тримали свої ворота на замку.

Цей, здавалося б, неприступний захисний мур розлетівся вщент в останні п’ятнадцять хвилин гри-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи. Мирон Маркевич зробив сильний тактичний хід, випустивши на поле Марко Девіча не з перших хвилин, а лише у другому таймі. Саме тоді, коли судоми почали хапати навіть невтомного опорного півзахисника господарів Маніатіса, якого довелося замінити.

У вирішальний момент поєдинку далася взнаки виконавська майстерність лідерів «Металіста» — Тайсона, Шав’єра, Вільягри та Девіча. Навіть не забитий форвардом збірної України пенальті не змусив гостей опустити руки. Уже за чотири хвилини третя команда української Прем’єр-ліги нарешті змусила господарів розпочати з центру поля, а згодом виправився вже і сам Девіч, який вдало скористався помилкою воротаря молодіжної збірної Угорщини  Балажа Медєрі — 2:1.

У сучасній футбольній історії лише два вітчизняні клуби проходили у наступне коло континентальних турнірів після поразки в рідних стінах. Двічі це робили гравці «Динамо» під керівництвом Валерія Лобановського та Йожефа Сабо. Дванадцять років тому подібне вдалося повторити «Шахтарю» у двобої з чеською «Славією». Відтепер до лідерів приєднався і харківський клуб.

Єдиного нашого представника в єврокубкових турнірах привітав Президент України Віктор Янукович.

— Щиро вітаю гравців, тренерський штаб та вболівальників футбольного клубу «Металіст» з перемогою над грецьким «Олімпіакосом» та виходом до 1/4 фіналу Ліги Європи. Переконаний, що ваш успіх є свідченням значного потенціалу українського футболу, — йдеться у вітанні Глави держави.

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер ФК  «Металіст»:

  У гостях ми частенько вирішували все в першому таймі, але сьогодні нам суперник не дозволив цього зробити. Ми справді перенервувалися. Водночас  не бачу ніякої сенсації.  Головне в сучасному футболі — результат. Якщо ми пройшли далі, значить, виявилися сильнішими.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/8 фіналу. Матчі-відповіді

Олімпіакос (Греція) — Металіст (Україна) — 1:2

Голи: Маркано (14) — Вільягра (81), Девіч (86)

Перший матч — 1:0

Ліга Європи. 1/4 фіналу

Спортинг (Португалія) — Металіст (Україна)

АЗ (Нідерланди) — Валенсія (Іспанія)

Шальке-04 (Німеччина) — Атлетик (Іспанія)

Атлетико (Іспанія) — Ганновер (Німеччина)

Матчі відбудуться 29 березня та 5 квітня.

У разі успіху команда Мирона Маркевича в півфіналі зустрінеться з переможцем пари Шальке-04 — Атлетик.

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу

АПОЕЛ (Кіпр) — Реал (Іспанія)

Марсель (Франція) — Баварія (Німеччина)

Бенфіка (Португалія) — Челсі (Англія)

Мілан (Італія) — Барселона (Іспанія)

Матчі відбудуться 27-28 березня та 3-4 квітня.