РОЗБІР

Прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу проти посадовців МВС, чия недбалість призвела до загибелі міліціонерів 

Спецоперація біля села Кошари під Одесою стала ганьбою для міліцейських стратегів і трагедією для рядових виконавців. Торік, у ніч з 29 на 30 вересня, при невдалій спробі затримати бандитів на чолі з чеченським кілером Асланом Дикаєвим, загинули 21-річний боєць спецпідрозділу «Беркут» Віктор Кожеко і 40-річний працівник ДАІ Олександр Розмаріца. Ще чотири міліціонери були поранені.  

Прокуратура вважає, що винуватцями трагедії є міліцейське начальство.

«Якщо є інформація про те, що їде три кілери, то має бути проведена спеціальна операція — її порядок регламентується відповідними наказами МВС України, — каже заступник прокурора Одеської області Геннадій Дем’яненко. — Так ось, у цій операції було порушено все, що тільки можна. І ось ці порушення — вони перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з тим, що трапилося».

Колеги сумують за загиблими. Фото надане автором

Кримінальна справа, як повідомляють у прокуратурі, порушена і стосовно керівників Міністерства внутрішніх справ, і стосовно колишніх очільників управління МВС в Одеській області. 
 

 Звинувачення їм пред’явлене згідно зі ст. 367 ч.2 Кримінального кодексу України — службова недбалість, що призвела до важких наслідків. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

У тому, що хтось із винних і справді потрапить до буцегарні, сумнівається екс-заступник міністра МВС, народний депутат України Геннадій Москаль.

Він вважає, що навіть якщо суд визнає їхню провину, то покарання або ж буде умовним, або ж звинувачені потраплять під амністію. Найвищі посадовці, причетні до трагедії у Кошарах, на думку нардепа, взагалі не потраплять під суд: «Ті, проти кого там порушили справу, — то є просто стрілочники.

Невдовзі після кошарської трагедії бандитів знищили. Для цього у курортній зоні Одеси 200 спецназівців провели мало не військову операцію із використанням БТР, гранатометів та стрілецької зброї.

Відразу після цього в Інтернеті з’явилося аматорське відео про загибель Аслана Дикаєва. Із запису нібито випливає, що кілера застрелили, незважаючи на те, що він був готовий здатися. Але наразі ці обставини до кола зору прокуратури не потрапили. Кримінальна справа, за словами Геннадія Дем’яненка, стосується лише епізоду невдалого затримання на трасі. Скандальне відео «в рамках цієї справи ніяким чином не вивчається і не має значення».

Перебіг кількагодинного штурму на 9-й станції Великого Фонтану, що поставив крапку в житті Аслана Дикаєва та його спільників, взагалі не дав прокуратурі підстав для якихось звинувачень. Не перебуває у розробці і версія, за якою Дикаєв нібито міг співпрацювати із українськими силовиками. Спочатку його не дуже поспішали ловити, а коли дійшла справа до розв’язки, то подбали, щоб кілера в полон ніхто не брав.

«Я не можу про це сказати, що він співпрацював — не співпрацював, — зауважує Геннадій Дем’яненко, — таких даних в матеріалах справи на теперішній час немає».

Навряд чи з’являться такі відомості і під час розгляду справи у суді, куди прокуратура планує спрямувати її ще до кінця травня. Провадження справи ускладнене ще й тим, що певні обставини провальної спецоперації перебувають під грифом «секретно». Тож радше навіть після суду, що розпочнеться вже за кілька тижнів, історія з бандою Дикаєва лишатиме по собі ще чимало питань.