СИЛЬНІ ДУХОМ

Українські  спортсмени стали четвертими  на Паралімпіаді-2012

 

Останній комплект медалей на лондонських іграх, що вже стали історією, розігрували футболісти. На жаль, у фіналі наші земляки, які виступали тут у статусі чинних паралімпійських чемпіонів, із мінімальним рахунком поступилися росіянам, задовольнившись «сріблом». Та саме ця нагорода для української збірної виявилась вирішальною, оскільки у таблиці медалей перед матчем у них була однакова кількість золотих та срібних із командою Австралії.


 

Роман Павлик скуштував паралімпійське золото на смак. Фото з сайту zimbio.com

Отож у підсумку українці завершили змагання у Лондоні на четвертому місці із 84 медалями (32 золоті, 24 срібні та 28 бронзові). Вище за українців розмістилися команди Великої Британії, у яких 120 медалей (34 золоті), росіяни — 102 медалі (36 золотих) та китайці — 231 медаль (95 золотих).

Як відомо, на пекінських іграх у 2008 році наша збірна також посіла четверте місце, однак з меншою кількістю медалей: тоді спортсмени виграли 24 «золота». Виступ української команди в Лондоні є найкращим для збірної в історії Паралімпійських ігор з 1996 року, коли наші вперше взяли участь у змаганнях такого рівня.

Наталя Прологаєва не збирається зупинятися на досягнутому. Фото з сайту zimbio. com

Щедрий улов

Перші висновки втішні: рекорд Пекіна побито, ми сьогодні залишаємося лідерами світового паралімпійськорго спорту, фахівці зазначають, що в України не один чи два профільні види спорту: хоч у плаванні і легкій атлетиці ми й здобули найбільше медалей, та наші везуть додому також «золото» у велосипедному спорті, дзюдо, стрільбі.

Отож найбільше нагород українці виловили в лондонському Акватік-центрі — одразу 44, із яких 17 були золотими. Далі легка атлетика — 22, з яких 8 найвищої проби. Крім того, три «золота» в дзюдо, два у велосипедному спорті та по одному в академічному веслуванні й стрільбі.

Найкращими спортсменами за кількістю нагород стали плавці Наталія Прологаєва та Максим Веракса — із трьома золотими та однією срібною нагородами кожен.

Одна з героїнь блакитних доріжок Наталя Прологаєва про свої виступи впродовж минулих дев’яти днів згадує так: «Усе відбувалось у психологічній напруженості. Всі спортсмени так почувалися. Всі були на рівних, і врешті перемагав найсильніший». І додає: «Ми трохи більше цінуємо деякі речі в житті, ніж здорові люди, і, можливо, у цьому й секрет».

Звісно, Наталя Прологаєва, для якої ці ігри були першими, подумки вже готується до наступних, які відбудуться у 2016 році в сонячному бразильському Ріо-де-Жанейро.

Єгор Дементьєв: шкода, що велосипедом до Ріо-де-Жанейро не дістатися. Фото з сайту zimbio. com

Час готуватися до карнавалу

І хоч ці ігри для української команди були трохи неоднозначними через скандал із золотою медаллю Марії Помазан, що тривав майже впродовж усієї Паралімпіади і завершився для нас заміною медалі найвищого ∂атунку на срібну нагороду, загалом вони стали успішними. Адже вже вдруге національна паралімпійська збірна команда утримує четверту позицію у неофіційному заліку Паралімпійських ігор. Втім, наші паралімпійці вкотре довели, що можуть боротись за першість ігор потужно, сильно, незважаючи ні на що.

Адже кожен виступ кожного зі спортсменів, котрі представляли Україну на Паралімпіаді-2012, багаторічну копітку працю великої команди, яка забезпечила гідний лондонський результат, — керівництва Національного паралімпійського комітету України, Українського центру з фізичної культури і спорту «Інваспорт», тренерів, лікарів тощо — буде високо оцінено нашою державою, суспільством. А потужні виступи українських паралімпійців тут, у Лондоні, стануть запорукою для повної реалізації прав і свобод для всіх громадян України, зокрема людей з інвалідністю.

Згадаймо: більш як декаду тому на урочистій церемонії відкриття ігор ведучий церемонії відомий британський фізик-теоретик Стівен Хокінг, прикований багато років до інвалідного візка, метафорично розчиняв двері Всесвіту для всіх 4200 атлетів із 166 країн світу та закликав дивитись у небо, відкриваючи для себе нові зірки, новий світ. Під час ігор уже без метафор Україна відкрила себе для Всесвіту — саме через паралімпійський подвиг усіх 150 спортсменів, які гідно представили нашу

 державу на ХIV літній Паралімпіаді. А враховуючи те, що перед цими змаганнями збірна оновилася майже наполовину, можемо з оптимізмом готуватися до подій у нестримній палкій столиці карнавалу.

Українські футболісти поступилися лише у фіналі. zimbio.com

Змінити б ставлення вдома

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич вважає, що Україна показала на XІV літніх Паралімпійських іграх у Лондоні унікальний результат, однак могла б домогтися і більшого, якби не низка обставин.

Лондонська Паралімпіада, на його думку, яскраво продемонструвала проблемність статусу України у світі та в Європі. «Я відчув цю проблемність на своїй шкурі на кожному змаганні, на всіх зустрічах з офіційними особами; відчув її щодо вирішення багатьох питань, пов’язаних із поточним виступом команди. І це не радувало, м’яко кажучи. Такої складної ситуації щодо боротьби за високий результат у мене ще не було з часів Атланти, першої нашої Паралімпіади. Так складно доводити і боротися за справедливість, як тут, мені ще не було ніколи», — зізнався керівник національного паралімпійського комітету українським журналістам у Лондоні.

 

Серед проблем В. Сушкевич також назвав те, що важкі травми не дали змоги приїхати до Лондона деяким спортсменам (це зокрема зіграло не останню роль у тому, що команда з футболу у фінальному матчі поступилася своїм багаторічним супротивникам — команді Росії з рахунком 0:1). Уплинули на результат, за його словами, і деякі інші причини «національного рівня», зокрема дефіцит коштів на придбання екіпірування та обладнання, проблематичність регіонального фінансування спортсменів.

Утім, підсумовуючи зроблене в інтерв’ю Укрінформу, Валерій Сушкевич звернув увагу на такий позитивний ефект лондонської Паралімпіади: вона «вперше за останні роки сколихнула країну, дала розуміння суспільству, що є Паралімпійські ігри; усвідомлення соціуму людей з інвалідністю, які гідні до себе уваги і ставлення, відмінного від того, яке є сьогодні».

ПРЯМА МОВА

Валерій Сушкевич,
Президент Національного комітету спорту інвалідів України: 

— Головна наша перемога полягає у зменшенні дискримінації, в поліпшенні ставлення українського суспільства до громадян з інвалідністю. За останні роки в Україні багато змінилося з точки зору ставлення. І один з головних чинників, який спрацював на те, що державна політика змінювалася, — це перемоги наших паралімпійців. Коли ми говоримо про перемогу паралімпійців у світі й у Європі, я завжди кажу, що ми повинні перемогти в Україні.

 

ПЕРША П’ЯТІРКА

Місце     Країна               золоті      срібні      бронзові    всього

1             Китай                    95            71              65            231

2             Росія                      36            38              28           102

3             Великобританія    34            43              43           120

4             УКРАЇНА             32            24              28           84

5             Австралія               32            23              30           85