БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Необережна експлуатація обігрівальних приладів стає причиною сьогоднішніх пожеж
 

Морози продовжують тримати у своїх лещатах практично всю територію України. Навіть у південній частині й на Закарпатті стовпчик термометра вночі опускається до 20 - 25 градусів нижче нуля, не кажучи вже про північні і західні регіони, де температура повітря місцями сягає 32 градусів зі знаком мінус. Вдень трохи «попускає», але холоди все рівно не відступають, випробовуючи на міцність не лише служби життєзабезпечення і житлово-комунальні господарства великих та малих міст, а й усіх нас.

За повідомленням МНС, станом на 3 лютого у всіх великих населених пунктах функціонують 2940 пунктів обігріву населення, куди по тепло і гарячу їжу вже звернулося понад 53 тисячі громадян. За передостанню добу — майже 11 тисяч безхатченків, пенсіонерів, а то й просто перехожих, яким іноді доводиться подовгу чекати на зупинках громадський транспорт. Найближчим часом рятувальники обіцяють розгорнути ще щонайменше сотню таких, без перебільшення, рятувальних острівців.

Потреба в них очевидна —непідготовленій людині протистояти сильним морозам непросто. За даними Міністерства охорони здоров’я, протягом останнього тижня до лікувальних закладів країни зі скаргами на обмороження чи переохолодження звернулося 1592 людини, 1248 з яких було відразу госпіталізовано. На жаль, не обходиться і без трагедій: за період рекордно низьких температур загалом по країні станом на 3 лютого від переохолодження вже померла 101 людина. Причому, лише 11 осіб померло безпосередньо в лікарнях, решту виявили на вулицях (64 особи), а 26-х — у власних домівках. Причини різні — хтось легковажно дозволив собі хильнути зайвого спиртного далеко від дому, хтось понадіявся на свою «загартованість», але абсолютна більшість з них у таких екстремальних умовах залишилася без сторонньої допомоги.

Інша напасть — необережна експлуатація обігрівальних приладів чи опалювального устаткування у власних оселях. Приміром, лише на Київщині протягом минулої доби зареєстровано 14 пожеж, переважна більшість з яких сталася у приватних житлових будівлях з вищеозначених причин. Когось підвела стара піч, хтось вчасно не прочистив димохід чи залишив без нагляду електрокамін, а в результаті родини залишилися без даху над головою, кільканадцять людей отримали опіки чи надихалися чадом, а одна людина загинула. Подібні повідомлення надходять майже з усіх областей.

Зважаючи на складні погодні умови, МНС додатково підготувало до застосування не лише пункти обігріву аварійно-відновлювальних бригад та населення, а й пересувні обігрівачі для інженерних мереж, автономні електростанції різної потужності для резервного електропостачання найбільш уразливих категорій споживачів. Для гарантованого реагування на можливі надзвичайні ситуації щодня цілодобово у повній готовності перебувають 7,5 тис. працівників рятувальних підрозділів і півтори тисячі одиниць техніки. Але багато що залежить і від кожного з нас - тож не проходьте мимо чужої біди. Провідайте зайвий раз перестарілих сусідів, не залишайте без уваги одиноких перехожих на вулицях, навіть якщо ті ведуть себе неадекватно — принаймні, повідомте про них міліцію чи рятувальників.