ЕКОБЕЗПЕКА

Андрій Клюєв поставив завдання мінімізувати негативний вплив відходів місцевого хімзаводу
на довкілля

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі доручив створити міжвідомчу комісію, яка має вжити заходів для мінімізації негативного впливу на довкілля та здоров’я людей небезпечних відходів, накопичених внаслідок діяльності держпідприємства «Горлівський хімічний завод». 

У міжвідомчу комісію мають увійти представники Мінприроди,  Мінекономрозвитку, Мінфіну, МНС, МОЗ, Фонду державного майна, Агентства держмайна, Держземагентства, Донецької обласної державної адміністрації, Державного концерну «Укроборонпром».

Перший віце-прем’єр повідомив, що в грудні 2011 року з території Горлівського хімічного заводу вивезено останню партію небезпечного  мононітрохлорбензолу. Наразі необхідно вжити заходів для мінімізації наслідків його складування. 

За словами урядовця, комісія повинна не допустити створення надзвичайної ситуації. Андрій Клюєв уточнив, що йдеться про проблему, яка створювалась кілька десятиліть: «22 роки ця небезпечна речовина накопичувалась, а ще 17 років ніяк не могли розпочати розв’язувати цю проблему. Минулого року Президент жорстко поставив завдання — вивезти та утилізувати».

За словами Андрія Клюєва, у ІІІ-IV кварталах 2011 року на території Горлівського хімзаводу  в зоні впливу могильників хімічних відходів працювали спеціалісти Державного регіонального геологічного підприємства «Донецькгеологія». Вони додатково оцінювали стан грунтів та підземних вод. 3 січня 2012 року міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій констатувала: стан могильників і концентрація забруднюючих речовин у грунтах і підземних водах може призвести до надзвичайної ситуації.

Андрій Клюєв підкреслив, що Президент та уряд приділяють надзвичайну увагу питанню очищення України від забруднюючих хімічних речовин. «За останні півтора року з нашої країни вивезено на порядок більше небезпечних хімічних відходів, ніж за всі попередні роки незалежності. Наприклад, 2011 року з України вивезено 9,5 тис. тонн гексахлорбензолу, більшу частину непридатних пестицидів (понад 7 тис. тонн), тисячі тонн  інших небезпечних речовин. Завершити вивезення гексахлорбензолу та пестицидів планується вже 2012 року», — передає слова першого віце-прем’єра його прес-служба.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»