БЕЗПЕКА

 

На Волині внаслідок танення снігів понад десять тисяч гектарів сільськогосподарських угідь опинилися під водою

Нестандартну роботу у ці дні доводиться виконувати аварійним бригадам волинських водників - вони патрулюють греблі польдерів, вишукують місця, в яких через боброві нори починає вириватися на волю вода, і мішками з піском "латають" ці пориви. Така робота ведеться зокрема у Любешівському та Ратнівському районах, де талі води вже давно вийшли з Прип'яті та Стохода на заплаву. В останньому рівень води вже за п'ять сантиметрів до минулорічного максимуму.

У райцентрі Любешів вода традиційно підтопила десяток господарських будівель та частину присадибних ділянок. У Камінь-Каширському районі біля села Видерта хвиля грає на 25 гектарах сільськогосподарських угідь, що перебувають в особистому користуванні громадян.

На Щедрогірській осушувальній системі проводиться кріплення ділянки греблі, частково зруйнованої хвостатими "гідротехніками", а на Кортеліській - підсилення інженерних споруд.

- Облводгосп до такого раннього танення снігу підготувався завчасно. На польдерних меліоративних системах Любешівського та Ратнівського районів нині працюють 15 насосних станцій, з них у Любешівському - 10 та Ратнівському - 5, -розповів начальник управління водних ресурсів і водного господарства області Юрій Бахмачук. - Відкачуємо усюди, де у цьому є необхідність... З інших меліоративних систем надлишкові води відходять самотоком.

Попри те, що волинські водники незабаром очікують приморозків, які пригальмують розвиток надранньої повені, на випадок виникнення аварійних ситуацій на водогосподарських об'єктах регіону все готове до боротьби зі стихією. В області є чітке розуміння, що завчасно витратитися на профілактику і не допустити надзвичайної ситуації - значно дешевше, ніж потім ліквідовувати її. Отож 40 аварійних бригад вже зараз забезпечені запасами каменю, щебеню, мішків та інших матеріалів.